Amanides per l’estiu
L’estiu és l’època de l’any en la que el dia s’allarga
i els ritmes canvien. El bon temps convida a sortir, a fer activitats a l’aire
lliure i a tenir més vida social. Però els dies continuen tenint només 24
hores, i com és natural, el temps que s’inverteix en unes coses s’ha de treure
necessàriament d’algunes altres. Tanmateix quan la calor apreta no ve massa de
gust passar-se hores darrere els fogons. I al mateix temps, l’estómac tampoc
tolera plats copiosos, molt calòrics o rics en greixos. En els dies d’estiu,
tant si s’està de vacances com si no, el cos demana aliments refrescants,
coccions suaus i plats lleugers, com la gran varietat de fruites d’estiu, i
també és el temps perfecte per gaudir de plats freds i fàcils de preparar, com
les amanides. Què seria de la cuina d’estiu sense una bona amanida?
Les amanides tenen mala premsa. Es
consideren un plat avorrit, un entrant sense substància, que només interessa
als vegetarians i a qui vol cuidar la silueta. En realitat l’amanida és un plat
amb milers de possibilitats, ja que hi ha centenars d’aliments que es poden
combinar per oferir una gamma tan variada com deliciosa de plats nutritius,
refrescants i fàcils de preparar, que a més a més es poden amanir amb una
immensa diversitat de vinagretes i salses.
Tant les fruites com les amanides són
aliments crus que es caracteritzen per tenir una gran riquesa en vitamines,
especialment vitamina C, la qual posseeix un potent efecte antioxidant. És
important ingerir entre 2 i 3 peces de fruita al dia, i també vegetals crus
almenys un cop al dia, per tal d’assegurar la dosis diària de vitamina C.
L’amanida ofereix la possibilitat d’ingerir la quantitat diària que el cos
necessita d’aliments crus, d’una manera divertida, gràcies a les seves grans
possibilitats de combinació. Es podria menjar una amanida completament diferent
a cada àpat durant diverses setmanes!
Una amanida pot incloure tot tipus
d’aliments, en funció de la imaginació i les preferències del qui la prepara.
Es pot utilitzar com a entrant o com a acompanyament, però si es vol utilitzar
una amanida com a plat únic, cal tenir en compte unes quantes consideracions,
per tal que aquesta sigui el màxim d’equilibrada nutricionalment i aporti tots
els nutrients necessaris en la seva justa mesura.
Un dinar o sopar equilibrat hauria de
contenir hidrats de carboni d’absorció lenta (cereal, llegum, patata…), proteïna
(carn, peix, ou…) i verdures. Doncs bé, si s’inclouen tots aquests aliments en
una amanida, aquesta pot ser un plat únic perfecte per un àpat d’estiu, ja
sigui de pícnic a la muntanya o sota el para-sol a la platja.
Com a hidrat de carboni es pot escollir
qualsevol cereal com la pasta, l’arròs, el cuscús, la quinoa…, o un llegum com
les llenties, els cigrons, la soja… o un tubercle com la patata. Com a proteïna
es pot utilitzar ou dur, tonyina, pernil, salmó marinat, bacallà esqueixat, pit
de pollastre... I allò que tampoc pot faltar és una bona base de vegetals crus
com enciam, cabdells, canonges, créixens, endívies, espinacs, tomàquet,
pastanaga, pebrot, cogombre, ceba, remolatxa, espàrrecs, xampinyons, germinats…
També pot ser interessant barrejar a aquestes amanides verdures escaldades al
dente com
mongeta tendra o pastanaga, o verdures al forn com pebrot o albergínia, i fins
i tot alguns fruits secs com nous o festucs. Com podeu veure una amanida admet
qualsevol possibilitat, només cal deixar córrer la imaginació i, això sí,
amanir-ho tot amb un bon oli d’oliva verge extra.
Per complementar aquesta amanida la
millor opció és acompanyar-la d’una fruita de temporada com la síndria, el meló
o el préssec. Totes elles aporten gran quantitat d’aigua, que ajudarà a
mantenir-se hidratat, i també són riques en vitamines i minerals.
Deixeu córrer la imaginació, investigueu,
i gaudiu del món de l’amanida. Un plat fresc, ràpid, nutritiu i cent per cent
estival.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada