Patés vegetals
Una alternativa saludable
En les últimes dècades la ingesta de greixos i
d’aliments d’origen animal ha augmentat en gran mesura, i paral·lelament també
ha augmentat la incidència de diverses patologies metabòliques,
cardiovasculars, càncer… I és que els aliments d’origen animal com la carn o
els embotits són molt rics en greixos saturats i colesterol, que ingerits en
excés, són precursors de nombroses malalties que afecten a la nostra societat.
Aquests aliments d’origen animal i en especial
l’embotit estan àmpliament presents en el dia a dia de moltes persones. Sovint
es consumeix embotit per esmorzar, freqüentment s’utilitza per picar entre
hores i habitualment s’incorpora en molts sopars acompanyat de pa amb tomàquet.
Així que al cap del dia, la ingesta que se’n fa pot arribar a ser considerable.
Això no significa que se n’hagi de prescindir, simplement cal moderar-ne el
consum. Però existeixen alternatives a l’embotit?
La resposta és sí, i a més a més n’existeixen moltes
i molt variades. Una primera alternativa podrien ser els formatges, que se’n
poden trobar baixos en greix. Una altra alternativa al típic embotit dels
entrepans són les conserves de peix com la tonyina i les sardines o el salmó
fumat, aquests a diferència de l’embotit són rics en greixos insaturats
omega-3, els quals són uns excel·lents protectors cardiovasculars. I una altra
alternativa i que ofereix múltiples possibilitats són els patés vegetals.
Probablement tothom coneix el paté convencional,
doncs bé, els patés vegetals són productes amb una textura untable, però
elaborats amb ingredients exclusivament d’origen vegetal. D’aquesta manera no
aporten gens de colesterol, els greixos són de tipus insaturat (omega-6 i
omega-9) i a més a més són rics en fibra, vitamines, minerals i multitud d’antioxidants.
A continuació us ofereixo unes quantes receptes i us
animo a provar-les. Us sorprendran!
Paté de tomàquets secs i pinyons
Ric en licopè provinent del tomàquet, el qual és un
potent antioxidant que ajuda a prevenir problemes de pròstata en homes. A més a
més els pinyons contenen elevades dosis d’àcids grassos insaturats, que ajuden
a prevenir les malalties cardiovasculars.
·
50 g de tomàquets secs hidratats 15 - 20 minuts en aigua calenta
·
25 g de pinyons
·
1 all picat
·
oli d’oliva
·
sal i pebre al gust
Triturar tots els
ingredients fins a obtenir una barreja homogènia.
Paté de pastanaga i alvocat
La pastanaga és un dels aliments més rics en
betacarotè, el qual és precursor de la vitamina A, que té un efecte protector
de la pell i les mucoses. Ideal per protegir la pell de cara a l’estiu.
L’alvocat és un fruit, però amb un elevat contingut en greixos insaturats,
concretament omega-9, el mateix tipus de greix que aporta l’oli d’oliva.
· 1 - 2
pastanagues
· 1 alvocat
· 1 all picat
· 2 cullerades de
postres de pipes de gira-sol
· herbes aromàtiques,
cúrcuma…
· suc de mitja
llimona
· sal i pebre al
gust
Ratllar les pastanagues i xafar l’alvocat. Després barrejar amb la
resta d’ingredients.
Paté de xampinyons i nous
Els xampinyons, com tots els bolets, són molt rics en
potassi, mineral amb un gran efecte diürètic. I les nous són una excel·lent
font de greixos insaturats, concretament omega-3, que també es troba en el peix
blau i que té un potent efecte protector de les malalties cardiovasculars.
· 250 g de
xampinyons
· 150 g de nous
pelades i triturades
· 200 g de ceba
picada
· 2 alls laminats
· 2 cullerades de
postres de mostassa
· comí en pols
· oli d’oliva
· unes gotes de
salsa de soja
· sal i pebre al
gust
Sofregir la ceba i l’all
amb una mica d’oli. Quan estiguin daurats, afegir els xampinyons. Un cop cuits,
afegir la resta d’ingredients i triturar.
Paté de pebrot vermell escalivat i tofu
El pebrot, com tots els vegetals, és ric en fibra,
minerals com el potassi i vitamines com la vitamina C. I el tofu és un derivat
de la soja amb un elevat contingut en calci i també en isoflavones, que ajuden
a prevenir els efectes de la menopausa.
· 2 pebrots
vermells escalivats
· 100 - 150 g de
tofu
· 15 - 20 ametlles
o avellanes torrades i pelades
· 1 all picat
· herbes aromàtiques
(julivert, cibulet…)
· 1 torrada de pa
per donar consistència (si és necessari)
· pebre vermell
· sal al gust
Triturar tots els
ingredients fins a obtenir una textura homogènia. Per donar una textura més
densa afegir una torrada.
Tots aquests patés es
poden utilitzar com a alternativa a l’embotit dels entrepans, per untar en unes
torradetes o per sucar amb unes crudités de pastanaga o carbassó en un
aperitiu.
Altres patés vegetals
potser molt més coneguts són el tradicional guacamole, elaborat amb alvocat,
tomàquet, ceba i llimona; l’humus, elaborat amb cigrons, tahin (puré de sèsam),
all, llimona, comí i oli d’oliva; o el babaganus que en lloc de cigrons porta
albergínia escalivada.
Les possibilitats de
combinació entre vegetals, llegums i fruits secs són enormes. I les seves
propietats beneficioses, encara més. Simplement amb una mica d’imaginació a la
cuina es poden elaborar increïbles receptes molt variades i alhora saludables.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada