La llista de la compra
Planificar els àpats ajuda a menjar millor i a estalviar temps i diners
La improvisació no acostuma a ser sinònim d’alimentació
saludable. Arribar a casa, obrir la nevera, mirar què hi ha i en funció d’això
fer el dinar o el sopar, pot ser a vegades arriscat, ja que probablement
faltaran ingredients per fer un àpat complet. Es considera un àpat complet,
aquell que consta d’una font de farinacis que aporten hidrats de carboni
d’absorció lenta (pasta, arròs, llegum, patata, pa…); una font de vegetal cru
i/o cuit, que contenen principalment vitamines, minerals i fibra; i una font de
proteïna (carn, peix, ous…). Sovint quan s’improvisen els menús manca un dels
tres elements, per exemple s’elabora un àpat només amb un farinaci i una proteïna,
o bé només amb un vegetal i una proteïna. Això serien àpats incomplets i
desequilibrats.
Per tenir una bona alimentació cal planificar bé els àpats.
Aquesta planificació es pot fer
amb uns pocs dies d’antelació o fins i tot amb diverses setmanes, anirà en
funció de la freqüència amb la qual es faci la compra. Després d’una bona
planificació dels àpats, cal elaborar una llista amb tots els ingredients
necessaris. Prèviament, però, cal revisar el rebost i la nevera per saber què
hi ha i pel contrari què falta.
A no ser que es tingui una memòria d’elefant és important
anar a comprar amb aquesta llista, per tal de no oblidar-se res, però també per
no comprar coses innecessàries o caure en la temptació de posar al cistell
aliments superflus, excessivament calòrics i rics en greixos i sucres, que
sovint es col·loquen estratègicament prop de les caixes dels supermercats per
tal de temptar-nos mentre fem cua per pagar.
Si es disposa d’una mica de temps, val la pena
comprar tants productes frescos com es pugui, i fugir dels aliments envasats i
altament processats, els quals tenen una menor riquesa nutricional i pel
contrari aporten major quantitat d’additius.
Un cop a casa cal conservar cada aliment allà on li
correspongui, per tal que aguantin en les millors condicions possibles fins al
dia d’utilitzar-los. La nevera allarga la vida dels aliments, ja que preserva
la seva descomposició i contaminació, però no conserva els aliments eternament.
Si es preveu no utilitzar alguns aliments frescos com la carn o el peix en els
pròxims dies, es poden congelar, però igualment la congelació tampoc és eterna
i cal anar consumint els aliments més vells i fent rotació d’estocs. Un bon mètode
és posar la data de congelació als aliments, així sabrem quan temps fa que
estan al congelador.
Amb la planificació feta, només cal anar cuinant allò que
s’ha previst. Si es disposa de poc temps, es pot també cuinar amb antelació. Planificar
els menús permet realitzar àpats més variats, equilibrats i rics
nutricionalment. D’altra banda es redueix l’estrès que genera el fet d’haver de
pensar diàriament què farem per dinar o per sopar, que per moltes persones pot
resultar esgotador.
Realitzant una planificació dels àpats també s’aconsegueix
estalviar temps i diners. Amb una correcta planificació i amb una bona llista
de la compra evitarem oblidar-nos res quan anem a comprar, així ens estalviarem
haver de fer diversos viatges al supermercat. D’altra banda, si quan comprem
ens cenyim a la llista, aconseguirem un estalvi de diners, perquè evitarem
adquirir aliments innecessaris o caure en la temptació de comprar aliments poc
saludables i molt calòrics com xocolata, patates fregides, brioixeria,
llaminadures… Evitar comprar aquest tipus d’aliments també hi ajudarà el fet de
no anar a comprar amb gana.
Fer una planificació alimentària d’aquest tipus porta poca
estona, però permet fer la compra més ràpidament, no oblidar-se res, estalviar
diners i sobretot menjar més saludable. I si volem una planificació que
s’adapti a la perfecció a les nostres necessitats nutricionals, que tingui en
compte la salut i que s’adapti als nostres horaris i ritme de vida, sempre
podem recórrer a un professional de la nutrició perquè ens confeccioni el
nostre pla nutricional personalitzat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada