Làctics
sí, làctics no…
Actualment una de les controvèrsies més habituals en el
camp de la nutrició és la utilització o no dels làctics a la dieta. Mentre la
medicina ortodoxa els defensa pel seu contingut en calci, hi ha cada vegada més
una forta tendència en el cap de la medicina alternativa d’excloure’ls de la
dieta amb la finalitat de millorar o prevenir determinades patologies. Però
abans de prendre qualsevol decisió al respecte, val la pena conèixer els pros i
els contres.
És indiscutible que la llet és un aliment altament
nutritiu. És ric en hidrats de carboni simples, concretament en lactosa; a més
a més és una font important de proteïnes d’alt valor biològic, especialment
caseïna; i també és un aliment ric en greixos, tot i que el seu perfil lipídic
el composen principalment àcids grassos saturats i colesterol. I no és menys
important el seu elevat contingut en vitamines i minerals, especialment calci,
fòsfor, sodi i vitamines A i D.
Tot plegat fa de la llet un aliment extremadament
complert, fins al punt que els nadons es poden alimentar única i exclusivament
de llet durant els 6 primers mesos de vida. Ara bé, la llet materna i la llet
de vaca, tot i que ambdues són produïdes per mamífers, tenen unes característiques
molt diferents. Per aquest motiu un nadó no pot ser alimentat amb llet
directament de vaca, sense que aquesta hagi estat adaptada prèviament. I és que
la llet materna és força més rica en lactosa que la llet de vaca, mentre que la
de vaca conté el doble de proteïnes que la materna, 4 vegades més de calci i
sodi, i 6 vegades més de fòsfor que la materna. Aquest fet no és d’estranyar si
mirem les dimensions d’un nadó acabat de néixer i les d’un vedell. Lògicament
la llet de vaca està preparada per alimentar un ésser d’unes dimensions força més
grans i per això és més rica nutricionalment. Així que les llets maternitzades
que s’utilitzen per elaborar biberons cal que siguin adaptades, per tal
d’assemblar-se al màxim a la composició nutricional de la llet materna, perquè
l’aparell digestiu d’un nadó no està preparat per assimilar l’excés de proteïnes
i minerals de la llet de vaca. D’altra banda, la llet materna és també molt
rica en immunoglobulines, les quals passen al nadó quan aquest mama i ajuden a
formar les seves defenses. Aquest aspecte, però, és impossible d’imitar en les
llets de vaca adaptades, així que donant el pit als nadons s’inverteix en la
seva salut i en la prevenció de futures malalties.
A partir dels 6 mesos de vida la llet ja no és suficient
per cobrir les necessitats del nadó, així que comença la introducció dels
aliments paulatinament: cereals, fruita, verdura, carn, peix… i normalment també
s’introdueix la llet de vaca i els seus derivats (iogurt, formatge…) ja sense
adaptar. En la majoria dels casos els nadons toleren aquesta llet de vaca sense
problemes, però és cert que cada vegada més habitualment es presenten casos
d’al·lèrgies a la proteïna de la llet de vaca o intoleràncies a la lactosa. I
també cada vegada més ens trobem al·lèrgies i intoleràncies a la llet de vaca
en persones adultes i que potser han begut llet tota la seva vida.
Quan es tracta d’una al·lèrgia, el consum de llet o
qualsevol derivat s’ha d’evitar totalment, ja que es desencadena una reacció al·lèrgica,
podent presentar des d’una erupció cutània fins a un anafilaxi que pot ser
mortal. En canvi quan es presenta una intolerància a la lactosa, significa que
el budell prim segrega poca lactasa, que és l’enzim encarregat de digerir la
lactosa i fragmentar-la en glucosa i galactosa, aleshores normalment apareixen
quadres de molèsties gastrointestinals amb diarrea i malestar abdominal. En
aquests casos és possible que es toleri una petita quantitat de llet, però si
no es pot optar per aquells derivats de la llet amb un menor contingut en
lactosa com són el iogurt o el formatge, o avui en dia fins i tot es troben làctics
sense lactosa que acostumen a ser ben tolerats per aquestes persones.
Si bé és cert que potser caldria plantejar-se per què
cada vegada són més habituals aquests problemes de salut relacionats amb el
consum de llet. En la nostra cultura fa
segles que es consumeix llet de vaca i malgrat tot no existien el gran
nombre d’al·lèrgies i intoleràncies que hi ha actualment. Probablement l’estil
de vida actual hi té un paper important, ja que vivim rodejats d’estrès i
aquest deprimeix el sistema immunitari i afecta molt directament a l’aparell
digestiu. D’altra banda, segurament la llet que comprem avui en dia al
supermercat, dins d’un envàs i que té un període de conservació molt llarg no és
la mateixa que es bevien els nostres avis o besavis, que la consumien pràcticament
després de munyir, simplement bullint-la prèviament per eliminar-ne els
microorganismes, i que el seu període de conservació era molt curt.
Actualment la llet i els seus derivats, com la majoria
dels productes que s’adquireixen en un supermercat, s’han industrialitzat. Això
fa que la majoria de les llets siguin un producte molt manipulat, el qual es
sotmet a un procés d’homogenització per tal d’integrar la fracció lipídica en
la fracció aquosa, perquè així no es separin les dues fases quan està en repòs,
com antigament que es formava la nata. A més a més es comercialitza llet amb el
percentatge exacte de greix desitjat, obtenint així la llet sencera, la semi i
la desnatada. I també podem trobar llets enriquides amb qualsevol cosa:
omega-3, àcid fòlic, fibra, isoflavones… i que moltes vegades el públic en
general no sap ni perquè serveix, però l’impacte publicitari és tant important
que porta a comprar-les.
D’altra banda també caldria fixar-se en les vaques de
les quals prové aquesta llet. Sovint provenen de grans explotacions ramaderes,
alimentades amb pinsos i a vegades medicades amb antibiòtics i hormones.
Probablement les vaques que produïen la llet dels nostres besavis pasturaven a
l’aire lliure i s’alimentaven d’herba, fet que modificava la proporció de greix
de la llet en funció de l’època de l’any.
Així que no és agosarat pensar que els problemes
derivats del consum de làctics han aparegut a partir de l’industrialització
d’aquest aliment. I de fet, en països que aquestes llets industrialitzades han
arribat més tard, progressivament s’està veient com també incrementen els
problemes de salut al voltant del seu consum.
I què passa amb el calci que conté la llet? Efectivament
tothom associa els làctics amb aliments amb un elevat contingut en calci i així
és. Però els làctics també són aliments amb un elevat contingut en fòsfor i
aquest interfereix en l’absorció del calci. Tot i que la relació calci-fòsfor és
correcte, no tot el calci dels làctics s’absorbeix. Si ens preocupa el calci de
la dieta no només cal fixar-se en la quantitat total de calci que ingerim, sinó
també en el fòsfor, ja que una dieta rica en fòsfor té un efecte
descalcificant. Aquest mineral està present en molt aliments, però destaca
sobretot en la proteïna d’origen animal, especialment en la carn.
Per sort, els aliments no tenen mai un nutrient en
exclusiva i per aquest motiu podem no consumir algun aliment, ja sigui perquè
no ens agrada o perquè no se’ns posa bé, i aconseguir aquest nutrient d’altres
aliments. Això també passa amb el calci, tot i que els làctics en són una font
important, es pot obtenir calci de molts altres aliments, com per exemple:
verdures verdes (bròcoli, créixens, espinacs, cols, mongeta tendra, julivert…),
cítrics, ametlles, figues seques, sèsam, tofu, algues, etc. Així doncs, els làctics
no són un aliment imprescindible.
I com a alternatives a la llet de vaca actualment es
troben una gran diversitat de begudes vegetals, les quals no contenen lactosa i
són totalment aptes per al·lèrgics a la proteïna de la llet de vaca i
intolerants a la lactosa. La més coneguda és la beguda de soja i tots els seus
derivats (iogurts de soja, tofu, tempeh…), però n’existeixen moltes altres.
Algunes provenen de cereals com la beguda d’arròs, la de civada, la d’espelta,
la de quinoa, la de kamut, la de mill, etc., i altres de fruits secs com la
beguda d’ametlles o la d’avellanes. Totes elles es poden utilitzar tant per
acompanyar un simple cafè, com per fer una salsa o qualsevol preparació culinària
que necessiti llet. A la vegada aporten una gran diversitat de sabors i no
contenen colesterol ni pràcticament greixos saturats perquè són d’origen
vegetal.
Així que, a qui li agradi la llet i no li doni problemes
digestius, és un gran aliment. Però qui no la toleri pel motiu que sigui, hi ha
vida més enllà dels làctics!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada