17 de febr. 2014

Sucs verds

En el món de l'alimentació i la dietètica, sovint quan un aliment es posa de moda és perquè hi ha algun interès comercial al darrere. En el cas dels sucs verds no és així, ja que és un producte que s'elabora a casa a partir d'hortalisses i verdures fresques, i realment són molt saludables.


Sucs verds
Còctels de salut

Segur que heu escoltat moltes vegades l’expressió “som el que mengem” o la famosa frase d’Hipòcrates “que l’aliment sigui la teva medicina i la medicina el teu aliment”. Realment hi ha molt de cert darrere aquestes sàvies paraules.

Tots els nutrients que necessita el cos per gaudir d’una òptima salut es troben als aliments (hidrats de carboni, greixos, proteïnes, vitamines, minerals, fibra…). Si bé és cert que cada vegada més, en molts dels productes que mengem també s’hi troben substàncies que ens emmalalteixen, com l’excés de sucres refinats, greixos de mala qualitat, additius, pesticides, etc. Per fugir d’aquestes substàncies que tenen un efecte nociu per a la salut, cal tornar als productes frescos, aquells que han estat poc manipulats i processats, als aliments de proximitat… en definitiva als aliments de tota la vida, que és on es troba la veritable font de salut. Un dels aliments amb més propietats saludables són els vegetals.

Podríem dir que el verd està de moda, si parlem d’alimentació i salut. És el color per excel·lència de molts vegetals i aquests aporten una explosió de salut. Si voleu una recomanació, fugiu dels anomenats aliments funcionals, és a dir aquells productes que estan enriquits amb tota mena de substàncies que prometen solucionar molts problemes de salut, gràcies a les seves meravelloses propietats. Segur que els heu vist repetidament als prestatges dels supermercats, o anunciats arreu: són tots aquells aliments enriquits amb àcid fòlic, esterols vegetals, omega-3, isoflavones i un llarg etcètera. Prescindiu de tot això, consumiu productes frescos i poseu molts vegetals a la vostra dieta, així obtindreu de manera natural gran part de les substàncies que el vostre cos necessita.

Però, normalment, massa verd al plat, espanta. Una manera molt fàcil de consumir aquests vegetals és a través dels anomenats sucs verds. Aquests sucs generalment s’elaboren amb vegetals de fulla verda (col arrissada, espinacs, créixens, bledes, julivert…) i alguna fruita o hortalissa per donar-los un punt de dolç (poma, pera, pastanaga, remolatxa…). Tot això només cal passar-ho per una liquadora i ja teniu el vostre còctel de salut preparat.

Per què són tan saludables aquests sucs verds?
Bàsicament perquè aporten totes les propietats saludables dels aliments amb els quals s’elaboren, però d’una manera molt concentrada. D’aquestes propietats en destaquen l’enorme riquesa en vitamines, minerals i fitonutrients.

Les vitamines que es troben en aquests sucs són principalment la vitamina C, la provitamina A i la vitamina B9 o àcid fòlic.

·  Vitamina C
És la vitamina antioxidant per excel·lència. Té un paper important en el metabolisme cel·lular i una funció protectora de les mucoses. Es troba en la majoria de fruites i verdures quan es consumeixen crues, ja que és molt sensible a la calor, per la qual cosa es destrueix fàcilment amb la cocció. També s’oxida amb facilitat, per això cal consumir els sucs  just després de preparar-los o, en cas contrari, la vitamina C desapareix.

·  Provitamina A
És la variant hidrosoluble de la vitamina A. Actua com a potent protector de la vista, la pell i les mucoses. Es troba en fruites i vegetals de color taronja intens com la pastanaga, la carbassa, la papaia o l’albercoc.

·  Àcid fòlic
L’àcid fòlic o vitamina B9 s’associa sovint amb les embarassades, ja que les seves necessitats estan augmentades durant el període de gestació. Una carència pot donar lloc a un tipus concret d’anèmia que pot provocar malformacions fetals. Però a part de les embarassades, la població en general també necessita ingerir àcid fòlic. Aquesta vitamina es troba principalment en vegetals de fulla verda, la base dels sucs verds.

Els minerals que destaquen en aquests sucs verds són principalment potassi, magnesi, calci i ferro.

·  Potassi
El potassi és el mineral diürètic per excel·lència i es troba en elevades dosis en totes les fruites i vegetals.

·  Magnesi
El magnesi participa de moltes funcions en l’organisme: intervé en la transmissió de l’impuls nerviós, prevé les rampes musculars, afavoreix l’absorció de calci, entre altres. Trobem magnesi en tots els vegetals de color verd, ja que tots contenen clorofil·la i aquesta aporta magnesi.

·  Calci
El calci és el mineral dels ossos i sovint s’associa el calci amb els làctics, però hi ha molts altres aliments rics en calci, com per exemple el bròquil, les mongetes, les bledes, el julivert, els cítrics…

·  Ferro
El ferro és necessari per formar l’hemoglobina, aquesta molècula és l’encarregada de transportar l’oxigen dins del cos. Aliments d’origen animal com la carn contenen elevades quantitats de ferro, però també es troba ferro en aliments d’origen vegetal, com per exemple en els llegums, les bledes o els espinacs.

Els sucs verds també contenen elevades dosis de fitonutrients, aquests són els pigments que donen color a les fruites i verdures. Aquests pigments tenen una funció protectora d’aquests vegetals, però quan nosaltres els consumim exerceixen aquesta funció de protecció en el nostre organisme. Tenen un potent efecte antioxidant i anticancerígen. Es tracta de pigments com la clorofil·la que dóna color verd a molts vegetals, el licopè que aporta el color vermell per exemple al tomàquet, o el betacarotè que proporciona el color taronja a la pastanaga o a la carbassa.

Aquests sucs plens de vitamines, minerals i antioxidants, a més a més també proporcionen un efecte basificant. És important basificar el cos a través de l’alimentació i així evitar-ne l’acidificació, ja que aquesta és la causa de moltes malalties a l’afectar l’activitat cel·lular. En això es basen les famoses dietes antiaging o antienvelliment. Perquè el cos pugui funcionar correctament necessita un entorn alcalí i aquest el proporcionen principalment els vegetals.

Aquests sucs també són molt digestius. I és que els vegetals crus poden ser indigestos per a persones amb aparells digestius delicats, a causa de la gran quantitat de fibra que contenen, però al consumir-los en forma de suc, es poden colar bé i així només ingerir el líquid i no la polpa. D’altra banda, consumir la gran quantitat de vegetals que s’utilitza per elaborar un suc d’aquest tipus, pot ser difícil, en canvi d’aquesta manera resulta molt fàcil i agradable.

Aquí teniu unes quantes propostes d’aquests sucs verds plens de salut. Us recomano prendre’n un al dia:

·       Espinacs, pera, cogombre i llimona.
·       Col arrissada, pastanaga, poma, i gingebre.
·       Espàrrecs verds, col arrissada, poma, taronja i gingebre.
·       Api, remolatxa, poma, julivert i llimona.
·       Espinacs, bledes, pastanaga i cogombre.