
Sucs verds
Còctels de salut
Segur que heu escoltat moltes vegades l’expressió “som
el que mengem” o la famosa frase d’Hipòcrates “que l’aliment sigui la teva
medicina i la medicina el teu aliment”. Realment hi ha molt de cert darrere
aquestes sàvies paraules.
Tots els nutrients que necessita el cos per gaudir
d’una òptima salut es troben als aliments (hidrats de carboni, greixos, proteïnes,
vitamines, minerals, fibra…). Si bé és cert que cada vegada més, en molts dels
productes que mengem també s’hi troben substàncies que ens emmalalteixen, com
l’excés de sucres refinats, greixos de mala qualitat, additius, pesticides,
etc. Per fugir d’aquestes substàncies que tenen un efecte nociu per a la salut,
cal tornar als productes frescos, aquells que han estat poc manipulats i
processats, als aliments de proximitat… en definitiva als aliments de tota la
vida, que és on es troba la veritable font de salut. Un dels aliments amb més
propietats saludables són els vegetals.
Podríem dir que el verd està de moda, si parlem
d’alimentació i salut. És el color per excel·lència de molts vegetals i aquests
aporten una explosió de salut. Si voleu una recomanació, fugiu dels anomenats
aliments funcionals, és a dir aquells productes que estan enriquits amb tota
mena de substàncies que prometen solucionar molts problemes de salut, gràcies a
les seves meravelloses propietats. Segur que els heu vist repetidament als
prestatges dels supermercats, o anunciats arreu: són tots aquells aliments
enriquits amb àcid fòlic, esterols vegetals, omega-3, isoflavones i un llarg
etcètera. Prescindiu de tot això, consumiu productes frescos i poseu molts
vegetals a la vostra dieta, així obtindreu de manera natural gran part de les
substàncies que el vostre cos necessita.
Però, normalment, massa verd al plat, espanta. Una
manera molt fàcil de consumir aquests vegetals és a través dels anomenats sucs
verds. Aquests sucs generalment s’elaboren amb vegetals de fulla verda (col
arrissada, espinacs, créixens, bledes, julivert…) i alguna fruita o hortalissa
per donar-los un punt de dolç (poma, pera, pastanaga, remolatxa…). Tot això només
cal passar-ho per una liquadora i ja teniu el vostre còctel de salut preparat.
Per què són tan saludables aquests sucs verds?
Bàsicament perquè aporten totes les propietats
saludables dels aliments amb els quals s’elaboren, però d’una manera molt
concentrada. D’aquestes propietats en destaquen l’enorme riquesa en vitamines,
minerals i fitonutrients.
Les vitamines que es troben en aquests sucs són
principalment la vitamina C, la provitamina A i la vitamina B9 o àcid fòlic.
·
Vitamina
C
És la vitamina
antioxidant per excel·lència. Té un paper important en el metabolisme cel·lular i una funció protectora
de les mucoses. Es troba en la majoria de
fruites i verdures quan es consumeixen crues, ja que és molt sensible a la calor, per la qual cosa es
destrueix fàcilment amb la cocció. També
s’oxida amb facilitat, per això cal consumir els sucs just després de
preparar-los o, en cas contrari, la vitamina C desapareix.
·
Provitamina
A
És la variant
hidrosoluble de la vitamina A. Actua com a potent protector de la vista, la pell i les mucoses. Es troba en
fruites i vegetals de color taronja intens
com la pastanaga, la carbassa, la papaia
o l’albercoc.
·
Àcid fòlic
L’àcid fòlic o
vitamina B9 s’associa sovint amb les embarassades, ja que les seves necessitats estan augmentades durant el
període de gestació. Una carència pot
donar lloc a un tipus concret d’anèmia que pot provocar malformacions fetals. Però a part de les embarassades, la població
en general també necessita ingerir àcid fòlic.
Aquesta vitamina es troba principalment en vegetals
de fulla verda, la base dels sucs verds.
Els minerals que destaquen en aquests sucs verds són
principalment potassi, magnesi, calci i ferro.
·
Potassi
El potassi és
el mineral diürètic per excel·lència i es troba en elevades dosis en totes les fruites i vegetals.
·
Magnesi
El magnesi
participa de moltes funcions en l’organisme: intervé en la transmissió de
l’impuls nerviós, prevé les rampes musculars, afavoreix l’absorció de calci, entre altres. Trobem magnesi en tots els
vegetals de color verd, ja que tots
contenen clorofil·la i aquesta aporta magnesi.
·
Calci
El calci és el
mineral dels ossos i sovint s’associa el calci amb els làctics, però hi ha molts altres aliments rics en calci, com
per exemple el bròquil, les mongetes, les
bledes, el julivert, els cítrics…
·
Ferro
El ferro és
necessari per formar l’hemoglobina, aquesta molècula és l’encarregada de transportar l’oxigen dins del cos. Aliments
d’origen animal com la carn contenen
elevades quantitats de ferro, però també es troba ferro en aliments d’origen vegetal, com per exemple en
els llegums, les bledes o els espinacs.
Els sucs verds també contenen elevades dosis de
fitonutrients, aquests són els pigments que donen color a les fruites i
verdures. Aquests pigments tenen una funció protectora d’aquests vegetals, però
quan nosaltres els consumim exerceixen aquesta funció de protecció en el nostre
organisme. Tenen un potent efecte antioxidant i anticancerígen. Es tracta de
pigments com la clorofil·la que dóna color verd a molts vegetals, el licopè que
aporta el color vermell per exemple al tomàquet, o el betacarotè que
proporciona el color taronja a la pastanaga o a la carbassa.

Aquests sucs també són molt digestius. I és que els
vegetals crus poden ser indigestos per a persones amb aparells digestius
delicats, a causa de la gran quantitat de fibra que contenen, però al
consumir-los en forma de suc, es poden colar bé i així només ingerir el líquid
i no la polpa. D’altra banda, consumir la gran quantitat de vegetals que
s’utilitza per elaborar un suc d’aquest tipus, pot ser difícil, en canvi
d’aquesta manera resulta molt fàcil i agradable.
Aquí teniu unes quantes propostes d’aquests sucs
verds plens de salut. Us recomano prendre’n un al dia:
·
Espinacs,
pera, cogombre i llimona.
·
Col
arrissada, pastanaga, poma, i gingebre.
·
Espàrrecs
verds, col arrissada, poma, taronja i gingebre.
·
Api,
remolatxa, poma, julivert i llimona.
·
Espinacs,
bledes, pastanaga i cogombre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada