22 de nov. 2012

Canvis alimentaris per millorar la salut

Mai és tard per canviar d'hàbits i així beneficiar-se de millores en la salut. En aquest article us ho explico!



Canvis alimentaris per millorar la salut

Menjar és important. Els aliments són necessaris perquè aporten els nutrients que permeten funcionar i desenvolupar correctament el cos humà. Però, per altra banda, menjar també és un acte social, inscrit dins d’una tradició cultural i a vegades fins i tot religiosa. La manera d’alimentar-se està marcada per factors econòmics i per una llarga tradició cultural de cada territori. Aquesta tradició transmetia de generació en generació uns coneixements gastronòmics, que en aquest món actual estressat, globalitzat i sota la influència de la publicitat s’han anat perdent.

En les darreres dècades i especialment als països occidental, l’extraordinari progrés de la tecnologia alimentària, la xarxa de fred i el transport permeten que es pugui consumir qualsevol aliment durant tot l’any. El consumidor té accés a aliments ja elaborats per fer més còmoda la seva preparació i consum, i això influeix decisivament en els hàbits alimentaris de la població. La disponibilitat d’aliments destinats a la demanda de la creixent població estrangera, augmenten també la diversitat d’aliments disponibles per la població autòctona.

Als països desenvolupats els hàbits alimentaris es caracteritzen per un consum excessiu d’aliments que superen les necessitats d’energia i d’alguns nutrients, com els sucres, les proteïnes i els greixos d’origen animal; que contrasta sovint amb carències en determinades vitamines i minerals. La nostra societat tendeix a un patró alimentari hipercalòric, hiperproteic, amb un elevat contingut en greixos i amb un baix aport d’hidrats de carboni. Això és el reflex dels canvis en l’estil de vida, que han reduït el temps que es dedica a comprar i a preparar els aliments.

Progressivament ens hem allunyat de la dieta mediterrània, que era considerada un dels patrons alimentaris més saludables del món, basat en el consum de cereals, llegums, verdures, peix, fruits secs, oli d’oliva… La dieta mediterrània es considera una dieta equilibrada, perquè aporta tots els nutrients en les quantitats necessàries per tal de mantenir un òptim estat de salut.

És important ser conscients que cal una educació nutricional, que passa per canviar alguns hàbits alimentaris i així tornar a adquirir aquells hàbits saludables que proporcionen benestar físic i emocional. Canviar hàbits no és fàcil, perquè hi ha una tendència inconscient a continuar fent les coses d’una determinada manera, i per altra banda la societat condiciona moltes actuacions mitjançant la publicitat i els costums. Simplement mirant la tele, fullejant qualsevol revista o passejant pel carrer ens inciten a menjar contínuament. Ara bé, realitzar una alimentació sana i equilibrada requereix d’una mínima planificació i també posar-hi una mica de temps i ganes. Cal una actitud conscient i una bona predisposició, a més a més de força de voluntat, per anar introduint a poc a poc nous comportaments, que al final seran molt beneficiosos. Simplement modificant uns quants hàbits alimentaris, sense necessitat de fer dieta, es pot realitzar una alimentació equilibrada i més saludable. No es tracta, ni molt menys, de canviar de forma radical el nostre comportament alimentari d’un dia per l’altre. Però sí que seria bo reflexionar-hi i anar incorporant a poc a poc nous hàbits a la nostra alimentació, que a la vegada ajudaran a prevenir un gran nombre de malalties, relacionades directament amb una mala alimentació.

A continuació trobareu uns quants consells, que tenen com a principal objectiu promoure hàbits alimentaris saludables:

·       Menjar a poc a poc i mastegar bé.

·       Menjar una gran varietat d’aliments, però no en gran quantitat.

·       Beure com a mínim 1,5 litres d’aigua al dia.

·       Moderar el consum de begudes alcohòliques.

·       Introduir cereals integrals.

·       Ingerir 500 g de vegetals al dia, combinant crus i cuits.

·       Consumir de 2 a 3 peces de fruita diàries.

·       Consumir més peix que carn.

·       Optar pels làctics semi o desnatats.

·       Utilitzar oli d’oliva tant per amanir com per cuinar.

·       Disminuir el consum de productes de pastisseria i brioixeria.

·       Disminuir el consum d’embotits.

·       Disminuir el consum de sal.

·       Moderar el consum de plats preparats.

·       Practicar activitat física de manera regular.