Canvis alimentaris per millorar la salut
Menjar és important. Els aliments són necessaris perquè
aporten els nutrients que permeten funcionar i desenvolupar correctament el cos
humà. Però, per altra banda, menjar també és un acte social, inscrit dins d’una
tradició cultural i a vegades fins i tot religiosa. La manera d’alimentar-se
està marcada per factors econòmics i per una llarga tradició cultural de cada
territori. Aquesta tradició transmetia de generació en generació uns
coneixements gastronòmics, que en aquest món actual estressat, globalitzat i
sota la influència de la publicitat s’han anat perdent.
En les darreres dècades i especialment als països
occidental, l’extraordinari progrés de la tecnologia alimentària, la xarxa de
fred i el transport permeten que es pugui consumir qualsevol aliment durant tot
l’any. El consumidor té accés a aliments ja elaborats per fer més còmoda la
seva preparació i consum, i això influeix decisivament en els hàbits
alimentaris de la població. La disponibilitat d’aliments destinats a la demanda
de la creixent població estrangera, augmenten també la diversitat d’aliments
disponibles per la població autòctona.
Als països desenvolupats els hàbits alimentaris es
caracteritzen per un consum excessiu d’aliments que superen les necessitats
d’energia i d’alguns nutrients, com els sucres, les proteïnes i els greixos
d’origen animal; que contrasta sovint amb carències en determinades vitamines i
minerals. La nostra societat tendeix a un patró alimentari hipercalòric,
hiperproteic, amb un elevat contingut en greixos i amb un baix aport d’hidrats
de carboni. Això és el reflex dels canvis en l’estil de vida, que han reduït el
temps que es dedica a comprar i a preparar els aliments.
Progressivament ens hem allunyat de la dieta mediterrània,
que era considerada un dels patrons alimentaris més saludables del món, basat
en el consum de cereals, llegums, verdures, peix, fruits secs, oli d’oliva… La
dieta mediterrània es considera una dieta
equilibrada, perquè aporta tots els nutrients en les quantitats necessàries per
tal de mantenir un òptim estat de salut.
És important ser conscients que cal una educació
nutricional, que passa per canviar alguns hàbits alimentaris i així tornar a
adquirir aquells hàbits saludables que proporcionen benestar físic i emocional.
Canviar hàbits no és fàcil, perquè hi ha una tendència inconscient a continuar
fent les coses d’una determinada manera, i per altra banda la societat
condiciona moltes actuacions mitjançant la publicitat i els costums. Simplement
mirant la tele,
fullejant qualsevol revista o passejant pel carrer ens inciten a menjar contínuament. Ara bé, realitzar una
alimentació sana i equilibrada requereix d’una mínima planificació i també
posar-hi una mica de temps i ganes. Cal una actitud conscient i una bona
predisposició, a més a més de força de voluntat, per anar introduint a poc a
poc nous comportaments, que al final seran molt beneficiosos. Simplement
modificant uns quants hàbits alimentaris, sense necessitat de fer dieta, es pot
realitzar una alimentació equilibrada i més saludable.
No es tracta, ni molt menys, de canviar de forma radical el nostre comportament
alimentari d’un dia per l’altre. Però sí que seria bo reflexionar-hi i anar
incorporant a poc a poc nous hàbits a la nostra alimentació, que a la vegada
ajudaran a prevenir un gran nombre de malalties, relacionades directament amb
una mala alimentació.
A continuació trobareu uns quants consells,
que tenen com a principal objectiu promoure hàbits alimentaris saludables:
· Menjar a poc a poc i
mastegar bé.
· Menjar una gran
varietat d’aliments, però no en gran quantitat.
· Beure com a mínim
1,5 litres d’aigua al dia.
· Moderar el consum de
begudes alcohòliques.
· Introduir cereals
integrals.
· Ingerir 500 g de
vegetals al dia, combinant crus i cuits.
· Consumir de 2 a 3
peces de fruita diàries.
·
Consumir més peix que carn.
·
Optar pels làctics semi o desnatats.
·
Utilitzar oli d’oliva tant per amanir com per cuinar.
·
Disminuir el consum de productes de pastisseria i brioixeria.
·
Disminuir el consum d’embotits.
·
Disminuir el consum de sal.
·
Moderar el consum de plats preparats.
·
Practicar activitat física de manera regular.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada