Reflexions
sobre alimentació
“No mengis res que no hagués menjat la teva besàvia” i altres idees contundents sobre què hem de menjar
“No mengis res que no hagués menjat la teva besàvia” i altres idees contundents sobre què hem de menjar
En aquesta ocasió vull compartir amb vosaltres algunes idees d’en Michael Pollan sobre alimentació. Pollan és un periodista nord-americà que des de fa algunes dècades escriu sobre temes relacionats amb l’alimentació, la nutrició i la salut. És catedràtic de periodisme a la Universitat de Califòrnia, també col·labora al New York Times Magazine i ha escrit diversos llibres de gran èxit, com per exemple El detective en el supermercado o Saber comer, entre altres.
Moltes de les seves afirmacions em semblen molt
interessant des del punt de vista nutricional, o si més no que val la pena
reflexionar-hi. D’altra banda, resulta paradoxal que tot això estigui escrit
per una persona d’Estats Units, país que habitualment associem amb mals hàbits
alimentaris i amb nombrosos problemes de salut arran d’això. Probablement
aquest fet fa que hi hagi veus crítiques com la d’en Pollan, que ho posen de
manifest i així intenten conscienciar a la població.
Aquí teniu un petit tast de les idees de Michael
Pollan:
- No
mengis res que no hagués menjat la teva besàvia.
- Evita
productes que continguin ingredients que ningú té al seu rebost.
- Evita aliments que continguin algun tipus de sucre entre els
tres primers ingredients.
- Evita
productes que continguin ingredients que un nen de primària no pugui
pronunciar.
- Evita
productes que afirmin ser saludables.
- Evita
aliments que vegis anunciats a la tele.
- Menja
només aliments que acabaran podrint-se.
- Menja
aliments elaborats amb ingredients que et puguis imaginar crus i creixent
en un camp.
- Sempre
que puguis allunya’t de les grans superfícies.
- Menja
només aliments cuinats per éssers humans.
- No
consumeixis res que s’hagi cuinat en llocs on tothom ha de portar
mascareta quirúrgica.
- Menja
aliments que provinguin d’una planta, i no aquells fabricats en una
planta.
- Si
t’ho serveixen a través de la finestra del cotxe, no és menjar.
- Menja
sobretot vegetals.
- Considera
la carn una guarnició o un aliment per ocasions especials.
- Menjar
allò que té una pota (vegetals, bolets…) és millor que menjar allò que en
té dues (aus…), que és millor que menjar allò que en té quatre (vedella,
porc…).
- Menja
animals que hagin menjat bé.
- Para
de menjar abans d’atipar-te.
- Menja
quan tinguis gana, no quan estiguis avorrit.
Tots aquests consells només intenten conscienciar
sobre la importància d’alimentar-se d’una manera saludable. I és que
l’obesitat, la diabetis, l’hipercolesterolèmia o determinats tipus de càncer són
malalties típicament del món occidental. Però el més increïble de tot és que
fins fa poques dècades eren pràcticament inexistents, i això és degut al canvi
en els hàbits alimentaris que s’ha anat produint amb el pas dels anys. En
aquest canvi d’hàbits, hi té una influència important la indústria alimentaria,
que constantment ens diu què hem de menjar a través de grans campanyes publicitàries,
i que sovint es dirigeix a massa consumidors ignorants de com alimentar-se
correctament i fàcilment influenciables. Tanmateix no podem oblidar que aquesta
indústria, com totes, és un negoci i el seu objectiu és fer diners.
Quan l’ésser humà va descobrir el foc i va començar a
cuinar els aliments es va desmarcar ràpidament de la resta d’espècies i a
partir d’aquí l’evolució va ser imparable. El fet de cuinar els aliments fa que
es necessiti menys energia per digerir-los i aquesta energia, per exemple, va
servir perquè es desenvolupés més el cervell. Aquest fet tan important i que va
marcar radicalment l’evolució de l’ésser humà, actualment està canviant, perquè
cada vegada cuinem menys i comprem més productes ja preparats. La indústria
alimentaria cada vegada ens ofereix més productes ja preparats, llestos per
consumir, perquè així guanya més diners, però de mica en mica aquest canvi d’hàbits
està afectant la nostra salut, i de quina manera!
Així que us animo a ser crítics amb els productes que
adquiriu. Compreu aliments frescos i no deixeu que la indústria els prepari per
vosaltres. Estalviareu diners i invertireu en salut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada