Any nou, nous propòsits
Amb el canvi d’any sovint confeccionem unes llargues
llistes d’aquelles coses que ens agradaria fer o aconseguir durant l’any que
comença. Us sona tot allò de deixaré de fumar, m’apuntaré al gimnàs, faré dieta…?
A deixar de fumar us hi animo sincerament perquè és
invertir en salut i esperança de vida. El tema del gimnàs, si voleu el podeu
esborrar de la llista, sempre i quan el substituïu per fer qualsevol tipus
d’activitat física diària. Per moltes persones consisteix simplement en caminar
una hora al dia, altres prefereixen anar en bicicleta, córrer o nedar, i
algunes altres prefereixen fer alguna activitat dirigida en un gimnàs. De
possibles activitats n’hi ha moltes, només cal buscar aquella que més agrada.
I el tema de fer dieta també el podeu tatxar de la
llista, perquè –com sempre us dic– no s’ha de pretendre perdre pes o solucionar
problemes de salut amb una dieta puntual i molt estricta, la qual acostuma a
ser sinònim de tortura i de malson, sinó que cal plantejar-se la dieta com un
canvi d’hàbits alimentaris. Cal adquirir un nou estil de menjar, que permeti
estar sa i a la vegada perdre pes, si es necessita, però podent compaginar-lo
amb el dia a dia i podent continuar gaudint del menjar. Aquest canvi d’hàbits
pot ser progressiu, de fet és recomanable que sigui així. Per exemple, podem
plantejar-nos incloure un nou hàbit saludable cada setmana, i a la vegada anar
mantenint els que ja hem introduït.
Alguns d’aquests hàbits saludables, que podem incloure
setmana a setmana i que ens ajudaran a gaudir d’una millor salut, poden ser els
següents:
· Beure com a mínim
1,5 litres d’aigua al dia.
· Consumir de 2 a 3
peces de fruita repartides al llarg del dia.
· Ingerir entre 400 i
500 g de vegetals al dia, combinant crus (amanides…) i cuits.
· Introduir cereals
integrals.
· Consumir llegums com
a mínim 2 cops a la setmana.
·
Consumir més peix que carn.
·
Incloure 2 dies a la setmana peix blau.
·
Optar pels làctics semi o desnatats.
·
Utilitzar oli d’oliva tant per amanir com per cuinar.
·
Disminuir el consum de sal.
·
Consumir molt esporàdicament productes de pastisseria, brioixeria,
embotits, snacks…
·
Procurar que l’esmorzar estigui format per un cereal (pa,
torrades, cereals d’esmorzar…), un làctic (llet o beguda vegetal, iogurt,
formatge…) i una fruita. Ja sigui en un únic esmorzar o repartit en dos.
·
Intentar que tant el dinar com el sopar contingui aliments del
grup dels farinacis (pasta, arròs, llegum, patata…), gran varietat i abundància
d’aliments del grup dels vegetals (amanides, verdura cuita…) i una petita porció
d’aliment del grup dels proteics (peix, carn, ou…). I a més a més de postres
podem incloure una fruita o un làctic.
·
No oblidar berenar. Es pot optar per fruita, fruits secs, iogurt,
pa, torrades…
De cara a aquest nou any que comença també
us animo a reflexionar sobre la sostenibilitat en alimentació. Venim de les
festes de Nadal, en les quals normalment els excessos alimentaris són força
protagonistes. Les setmanes abans vivim immersos en un absolut consumisme, no
només de regals, sinó també de menjar. Moltes vegades es compren quantitats
exagerades d’aliments, que sovint s’acaben llançant, i a més a més ens aferrem
a consumir aliments que potser a casa nostra ara mateix no estan de temporada i
han de viatjar des de l’altra banda de l’oceà amb el cost econòmic i mediambiental
que això suposa. En aquestes festes tot això és molt evident, però si hi
reflexionem, sovint aquesta manera de comprar és una constant en moltes llars.
Finalment, no cal parlar també de la gran
quantitat d’envasos que porten els aliments i que es llencen a diari a tot el món.
Us heu plantejat mai quantes ampolles de plàstic o tetrabricks en llencen diàriament
a nivell mundial? Per tot això, si és possible, decantem-nos per productes de
proximitat, frescos i poc processats, la nostra salut ens ho agrairà i el medi
ambient també. Cal que fem un consum responsable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada