28 de des. 2012

Nadal sense empatxos

Consells perquè els àpats de Festes afectin el menys possible a la bàscula i per evitar sentir-se empatxat.





Nadal sense empatxos

Temps enrere durant les Festes s’aprofitava per reunir a la família i menjar aquells aliments que eren poc habituals i que escassejaven. L’alimentació del dia a dia constava fonamentalment d’aliments d’origen vegetal com verdures, hortalisses, cereals i llegums. Els aliments d’origen animal eren escassos i cars, així que es destinaven a celebracions especials i àpats festius, per això per Nadal era habitual “matar el gall”, com diu la cançó.

Actualment, però, el consum de proteïna animal s’ha generalitzat. Se’n menja cada dia i  vàries vegades. Els aliments d’origen vegetal s’han vist relegats a un segon terme i els aliments d’origen animal –i en especial la carn– s’han convertit en els protagonistes de l’alimentació de moltes persones, juntament amb altres aliments excessivament calòrics i rics en greixos i sucres.

Avui en dia es menja de tot a tota hora, independentment de l’època de l’any. Això fa que en el món occidental en general hi ha una sobrealimentació i especialment d’aliments molt calòrics, com per exemple embotits, brioixeria industrial, llaminadures, plats precuinats, snacks, refrescos... Durant les Festes es sumen els excessos alimentaris habituals a més excessos, perquè així ho marca la tradició. Però realment caldria racionalitzar els àpats d’aquests dies i pensar que no cal aixecar-se de la taula totalment empatxat, sentir-se malament durant tota la tarda, patir males digestions, dormir malament, i a sobre repetir aquesta sensació en els sis o més àpats festius. Pensem que es gaudeix més de les Festes sense problemes digestius.

Si no volem sentir-nos empatxats de Nadal a Reis i si no volem recuperar en pocs dies aquells quilos que durant l’any tant ha costat perdre, pensem que durant les Festes només haurien de ser 6 els àpats amb excessos alimentaris:
  • El sopar de Nadal
  • El dinar de Nadal
  • El dinar de Sant Esteve
  • El sopar de Cap d’Any
  • El dinar de Cap d’Any
  • El dinar de Reis

En aquests àpats normalment es menja més del compte i generalment plats molt calòrics rics en greixos i sucres. A més a més es rega tot amb força alcohol i es fan llarguíssimes sobretaules en les que moltes vegades es continua picant i bevent.

Per tal que aquestes Festes afectin el menys possible la bàscula i per evitar sentir-se empatxat, aquí teniu cinc consells:

  • Primer consell
Consumir els aliments i els plats tradicionals d’aquests dies només en els àpats pròpiament festius (els 6 anteriors), no abans, entremig, ni després.

  • Segon consell
Un cop a taula i amb el menjar al davant, decidir prèviament què menjarem i quina quantitat de cada cosa. Cenyir-nos a allò que hem decidit i no repetir.

  • Tercer consell
Pel que fa a les begudes, de les opcions que hi hagi, també decidir què beurem i quina quantitat. És important treure’s la set amb aigua, i el vi o el cava prendre’l amb moderació. Amb 1 o 2 copes per àpat seria suficient, ja que l’alcohol conté una càrrega calòrica important.

  • Quart consell
En el moment de les postres també cal decidir allò que menjarem de tot l’assortit que hi hagi. Posar al plat les porcions que vulguem, saborejar-les i no repetir. Evitar seguir picant durant la sobretaula, ja que en aquests àpats interminables es va picotejant i moltes vegades es perd la noció de tot allò que s’acaba menjant.

  • Cinquè consell
Aprofitant que aquestes Festes normalment són dies de vacances és bo, necessari i altament recomanable realitzar algun tipus d’activitat física, la qual ajudarà a compensar una mica els possibles excessos.

I amb tot això, només resta gaudir racionalment i amb salut dels àpats d’aquests dies.

Bones Festes!