Nadal sense empatxos
Temps enrere durant les Festes s’aprofitava per reunir a
la família i menjar aquells aliments que eren poc habituals i que escassejaven.
L’alimentació del dia a dia constava fonamentalment d’aliments d’origen vegetal
com verdures, hortalisses, cereals i llegums. Els aliments d’origen animal eren
escassos i cars, així que es destinaven a celebracions especials i àpats
festius, per això per Nadal era habitual “matar el gall”, com diu la cançó.
Actualment, però, el consum de proteïna animal s’ha
generalitzat. Se’n menja cada dia i
vàries vegades. Els aliments d’origen vegetal s’han vist relegats a un
segon terme i els aliments d’origen animal –i en especial la carn– s’han
convertit en els protagonistes de l’alimentació de moltes persones, juntament
amb altres aliments excessivament calòrics i rics en greixos i sucres.
Avui en dia es menja de tot a tota hora, independentment
de l’època de l’any. Això fa que en el món occidental en general hi ha una
sobrealimentació i especialment d’aliments molt calòrics, com per exemple
embotits, brioixeria industrial, llaminadures, plats precuinats, snacks,
refrescos... Durant les Festes es sumen els excessos alimentaris habituals a més
excessos, perquè així ho marca la tradició. Però realment caldria racionalitzar
els àpats d’aquests dies i pensar que no cal aixecar-se de la taula totalment
empatxat, sentir-se malament durant tota la tarda, patir males digestions,
dormir malament, i a sobre repetir aquesta sensació en els sis o més àpats
festius. Pensem que es gaudeix més de les Festes sense problemes digestius.
Si no volem sentir-nos empatxats de Nadal a Reis i si no
volem recuperar en pocs dies aquells quilos que durant l’any tant ha costat
perdre, pensem que durant les Festes només haurien de ser 6 els àpats amb excessos
alimentaris:
- El
sopar de Nadal
- El
dinar de Nadal
- El
dinar de Sant Esteve
- El
sopar de Cap d’Any
- El
dinar de Cap d’Any
- El
dinar de Reis
En aquests àpats normalment es menja més del compte i
generalment plats molt calòrics rics en greixos i sucres. A més a més es rega
tot amb força alcohol i es fan llarguíssimes sobretaules en les que moltes
vegades es continua picant i bevent.
Per tal que aquestes Festes afectin el menys possible la
bàscula i per evitar sentir-se empatxat, aquí teniu cinc consells:
- Primer
consell
Consumir
els aliments i els plats tradicionals d’aquests dies només en els àpats pròpiament festius (els 6 anteriors), no abans,
entremig, ni després.
- Segon
consell
Un
cop a taula i amb el menjar al davant, decidir prèviament què menjarem i quina quantitat de cada cosa. Cenyir-nos a allò
que hem decidit i no repetir.
- Tercer
consell
Pel
que fa a les begudes, de les opcions que hi hagi, també decidir què beurem i quina quantitat. És important treure’s la set
amb aigua, i el vi o el cava prendre’l amb
moderació. Amb 1 o 2 copes per àpat seria suficient, ja que l’alcohol conté una càrrega calòrica important.
- Quart
consell
En
el moment de les postres també cal decidir allò que menjarem de tot l’assortit que hi hagi. Posar al plat les porcions que vulguem,
saborejar-les i no repetir. Evitar seguir
picant durant la sobretaula, ja que en aquests àpats interminables es va picotejant i moltes vegades es perd la
noció de tot allò que s’acaba menjant.
- Cinquè
consell
Aprofitant
que aquestes Festes normalment són dies de vacances és bo, necessari i altament recomanable realitzar
algun tipus d’activitat física, la qual ajudarà
a compensar una mica els possibles excessos.
I amb tot això, només resta gaudir racionalment i amb
salut dels àpats d’aquests dies.
Bones Festes!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada