Dinars de “tupper”
En aquest món modern, carregat d’estrés i pressa, cada vegada són menys les persones que, per motius laborals, poden fer l’àpat del migdia a casa. Això obliga a peregrinar per diferents menús de restaurant o optar per portar el menjar preparat de casa en una carmanyola. Portar la carmanyola o “tupper” a la feina no és quelcom nou d’ara, però sí que cada vegada guanya més adeptes. Potser perquè és més econòmic que anar cada dia de restaurant o potser perquè com el menjar de casa no hi ha res. Sigui com sigui la carmanyola està de moda.
Dinar de “tupper” no ha de ser ni molt menys sinònim de menjar ràpid i malament. Al contrari. Si ens organitzem bé podem realitzar una dieta igual d’equilibrada i sana que a casa. Només necessitem previsió, imaginació i no tenir mandra de cuinar amb antelació.
Aliments que ha d’incloure un bon “tupper”
Qualsevol dinar equilibrat ha d’incloure un farinaci -en forma de pasta, arròs, patata, llegum o pa-, verdura cuita o crua, proteïna -en forma de carn, peix o ou-, i de postres una fruita o un làctic. Aquesta estructura és la que hauríem de seguir a casa, ja que correspon a una dieta equilibrada. I de la mateixa manera també la podem continuar practicant, tant si mengem fora en un restaurant, com si ens ho emportem en una carmanyola.
Cal recordar que allò que ens ajudarà a mantenir-nos en un pes correcte i a gaudir d’una bona salut és la correcta combinació d’aquests grups d’aliments. L’excés o el defecte de qualsevol aliment repercutirà en un desequilibri alimentari que pot comportar, des d’un manca de nutrients essencials fins a un augment de pes. Per exemple la típica carmanyola només a base d’arròs o pasta, no es pot considerar un menú equilibrat, perquè té un dèficit de proteïnes, vitamines i minerals, i un excés d’hidrats de carboni.
Un aspecte important a tenir en compte és que la carmanyola ens ha d’ajudar a mantenir els aliments en el millor estat possible. Actualment podem trobar al mercat una gran varietat de carmanyoles: des de les de tota la vida, a unes de més modernes que van a l’interior d’una bossa tèrmica que manté la temperatura durant unes hores, perquè els aliments es mantinguin en un estat òptim fins al moment de consumir-los i així prevenir qualsevol possible intoxicació alimentària.
Menús de carmanyola
A l’hora de preparar la carmanyola podem optar per posar el primer plat en un “tupper” i el segon en un altre, o bé preparar un plat únic, com els que us proposo a continuació:
- Tallarines amb xampinyons, espàrrecs verds, pastanaga i gambes.
Les tallarines o qualsevol altra pasta és l’aliment del grup dels farinacis, els quals ens aporten energia i ens permeten continuar la jornada laboral amb les piles carregades. Els xampinyons, els espàrrecs i la pastanaga són els vegetals que ens aporten vitamines, minerals i fibra. I les gambes són la proteïna, les quals es poden substituir per qualsevol altre aliment proteic com per exemple unes tires de salmó. I unes postres que combinen a la perfecció amb aquest menú són una peça de fruita de temporada.
- Amanida de llenties i bacallà.
Dos o tres dies per setmana és interessant que el farinaci que escollim sigui llegum. En aquest menú les llenties ens aporten els hidrats de carboni, però les podríem substituir per qualsevol altre llegum. El vegetal seria tot allò que afegim a l’amanida (tomàquet, pebrot, ceba, enciam, etc.) i la proteïna la trobem en forma de bacallà. Aquesta amanida podria ser una bona opció per l’estiu ja que és un plat molt refrescant, però a l’hivern si ens ve de gust alguna cosa calenta la podríem canvia per uns cigrons amb bacallà, espinacs, panses i pinyons. I de postres ens aniria bé un iogurt, ja que aquest ajuda a millorar la digestió dels llegums, gràcies al seu contingut en probiòtics.
- Arròs integral amb verdures i pollastre.
En aquesta ocasió el farinaci el trobem en forma d’arròs, el qual us aconsello integral pel seu elevat contingut en fibra. El podem acompanyar d’unes verdures saltejades com carbassó, ceba i carxofes. I com a proteïna uns daus de pit de pollastre. Si preferiu fer un menú de tipus vegetarià i prescindir de la carn, podeu substituir el pollastre per unes llenties, les quals combinades amb el cereal ens proporcionen una proteïna d’alt valor biològic, o bé utilitzar tofu com a aliment proteic. I de postres un iogurt amb fruits secs.
- Entrepà de truita d’espinacs.
No és recomanable optar a diari per un entrepà, però un cop per setmana també el podem incloure al menú. El pa constitueix l’aliment farinaci d’aquest àpat, els espinacs corresponen al vegetal i l’ou ens aporta la proteïna. Però també podem fer altres tipus d’entrepans com per exemple utilitzar enciam i tomàquet com a vegetal i la proteïna aconseguir-la de tonyina o formatge. I de postres una fruita de temporada.
Totes les opcions anteriors són plats únics que ja porten incorporats els tres elements d’un dinar equilibrat (farinaci, vegetal i proteïna), però si ho desitgem, en un altra carmanyola, podem acompanyar-los d’una crema de verdures, un gaspatxo o una amanida. D’aquesta manera aconseguim un àpat més complert, mantenint l’estructura de la dieta equilibrada.
I si a la feina disposem de microones, aleshores els nostres “tuppers” encara poden tenir més possibilitats. Podem aprofitar per cuinar alguns aliments al moment, com per exemple les verdures, i així les tenim al dente (proveu uns xampinyons sencers amb all, julivert i oli quatre minuts al microones), o també hi podem cuinar el peix, evitant que ens quedi sec després de rescalfar-lo.
Simplement amb aquests consells i una mica d’imaginació, sereu l’enveja de tots els companys de feina. Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada