20 consells saludables
A mesura que finalitza l’any i amb les festes de Nadal properes, qui més qui menys comença a pensar en una llista de bons propòsits per portar a terme a partir d’any nou. En aquesta llista, per a molts, no hi falta mai el desig de deixar de fumar o apuntar-se al gimnàs; i fins i tot el d’aprimar-se. Si allò que ens preocupa és mantenir el pes, cal pensar que és millor incloure progressivament petits hàbits saludables relacionats amb l’alimentació, que voler-ho fer tot de cop. Això farà que els objectius siguin més fàcils d’aconseguir i a la llarga seran més efectius. No es tracta, ni molt menys, de canviar de forma radical el nostre comportament alimentari d’un dia per l’altre. Però sí que seria bo reflexionar-hi i anar incorporant a poc a poc nous hàbits a la nostra alimentació. D’aquesta manera, a més de prevenir patologies tan habituals avui en dia com l’hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial o la diabetis tipus II, segur que també aconseguirem lluitar contra l’excés de pes.
A continuació us proposo 20 consells, que tenen com a principal objectiu promoure hàbits alimentaris que apuntin a millorar la salut:
• No saltar-se àpats.
En primer lloc perquè aleshores arribarem al següent àpat amb molta gana i pot ser que mengem més del que el nostre cos necessita. I en segon lloc perquè, si passem moltes hores sense menjar, el cos s’acostuma a acumular reserves. Per això és tan important no saltar-se l’esmorzar i realitzar una petita ingesta a mig matí i a mitja tarda.
• Menjar a poc a poc i mastegar bé.
Això ens ajudarà a tenir millors digestions, ja que els aliments arribaran més fraccionats a l’estómac i el procés digestiu serà més fàcil.
• Repartir la ingesta al llarg del dia.
S’aconsella realitzar com a mínim 4 àpats al dia. Per exemple, engreixa més ingerir 2.000 Kcal en tres àpats, que repartir les mateixes quilocalories entre cinc ingestes. D’aquesta manera el cos va assimilant allò que necessita en cada moment, en canvi si li donem una gran quantitat de nutrients de cop, pot ser que no els necessiti i els transformi en reserves.
• Menjar una gran varietat d’aliments, però no en gran quantitat.
Cada àpat que realitzem no ha de ser molt copiós, però sí que ha de ser molt variat. Aprofitem doncs les fruites i verdures de temporada i assegurem-nos que hi hagi gran varietat de colors al plat.
• L’aigua ha de ser la beguda per excel·lència.
Caldria beure com a mínim 1’5 litres d’aigua al dia. Al voltant del 70% del nostre pes és aigua i mantenir-nos ben hidratats és bàsic per evitar problemes de salut. Cal beure aigua malgrat no tinguem set, ja que la set ja és una senyal de deshidratació.
• Moderar el consum de begudes alcohòliques.
L’alcohol aporta el que anomenem “calories buides”, aquelles que engreixen però que no aporten res més. D’entrada no recomanarem el consum d’alcohol, si bé hi ha algunes begudes alcohòliques de baixa graduació com el vi negre o la cervesa, que consumides amb molta moderació, se’ls atribueixen certes propietats saludables.
• Menjar suficients aliments que continguin hidrats de carboni d’absorció lenta.
Els hidrats de carboni són el nutrient que ens aporta l’energia necessària per viure. El pa, la pasta, l’arròs, la patata o el llegum són aliments rics en aquest nutrient. Diàriament n’hauríem d’ingerir entre 4 i 6 racions. Una ració equival a 50 g de pa o a 150 g de pasta, arròs o patata.
• Moderar el consum de proteïna.
Actualment la nostra dieta és altament hiperproteica i malgrat que aquest és un nutrient necessari, ja que intervé en la regeneració cel·lular, un excés de proteïna és perjudicial per la salut. Amb 2 racions d’aliments proteics al dia en tenim suficient. Una ració equival per exemple a 1 ou o a 125 g de carn o peix.
• Consumir greixos saludables.
Juntament amb els hidrats de carboni i les proteïnes, els greixos també són un macronutrient totalment imprescindible per nosaltres. Però no tots els greixos són iguals. Hauríem d’optar bàsicament per greixos insaturats presents en la majoria d’aliments d’origen vegetal, i disminuir la ingesta de greixos saturats, que trobem en la gran majoria d’aliments d’origen animal. El greix de primera elecció tant per cuinar com per amanir hauria de ser l’oli d’oliva, degut a les seves magnífiques propietats. També són enormement saludables els fruits secs oleaginosos, encara que cal moderar-ne el consum perquè són aliments molt calòrics. Entre 3 i 5 racions al dia són suficients. Una ració equival a 10 g d’oli o a 20 g de fruits secs.
• Augmentar la ingesta de fibra.
Diàriament n’hauríem d’ingerir com a mínim entre 25 i 30 g, ja que aquesta afavoreix un correcte trànsit intestinal, també contribueix a disminuir els nivells de “colesterol dolent” i a reduir el risc de patir càncer de colon, entre altres. Les verdures, les fruites, els cereals integrals o els llegums són aliments rics en fibra.
• Introduir aliments integrals.
Tots els aliments integrals són més rics en fibra, vitamines i minerals que la seva variant refinada. Així que val la pena anar-los incorporant a la nostra dieta.
• Ingerir 500 g de vegetals al dia.
Els vegetals són un altre grup d’aliments ric en fibra i també amb un gran contingut vitamínic. Moltes d’aquestes vitamines es perden durant el procés de cocció, per aquest motiu és important menjar a diari verdura cuita, però també crua. Aquests 500 g de verdura representen entre 2 i 3 racions diàries. Una ració equival aproximadament a 200 g de verdura cuita o amanida.
• Consumir de 2 a 3 peces de fruita diàries.
Una peça de fruita mitjana equival a 1 ració. Consumint 2 racions de fruita i 3 de verdura, o 3 de fruita i 2 de verdura cobrim les 5 racions diàries recomanades entre els dos grups d’aliments. La fruita també és rica en fibra, vitamines, minerals i antioxidants. De les 2 o 3 racions diàries recomanades, s’aconsella que almenys 1 sigui un cítric.
• Escollir els làctics desnatats.
Els làctics són un aliment ric en proteïnes i també aporten altes dosis de calci, mineral imprescindible per a una bona salut òssia. El greix dels làctics és bàsicament saturat i colesterol, d’aquí que es recomana consumir-los desnatats per no excedir-nos en aquests tipus de greixos, precursors de malalties cardiovasculars, i a la vegada perquè siguin menys calòrics. Necessitem ingerir entre 2 i 3 racions de làctics al dia per cobrir les nostres necessitats de calci. Una ració equival a 250 ml de llet, 2 iogurts o 40 g de formatge.
• Consumir més peix que carn.
Les dietes actuals són més riques en carn que en peix, però podríem prevenir moltes patologies modificant progressivament aquest hàbit, ja que la carn és rica en greixos saturats, mentre que el peix i sobretot el peix blau és ric en greixos poliinsaturats omega-3, els quals tenen un gran efecte protector davant de patologies cardiovasculars. El peix hauria de predominar per sobre de la carn i també és convenient que com a mínim 2 cops per setmana s’introdueixi el peix blau (salmó, tonyina, verat, sardina, seitó…). A part que, com hem dit, hauríem de disminuir-ne les quantitats, ja que la nostra dieta és excessivament hiperproteica. Un concepte interessant és que la carn o el peix es converteixin en l’acompanyament dels vegetals i no al revés com actualment.
• Utilitzar coccions variades.
Siguem atrevits a la cuina per fugir de la monotonia i intentem també cuinar amb poc greix. Podem alternar diferents mètodes de cocció com: planxa, bullit, forn, grill, vapor, papillota, microones, etc. En canvi, és recomanable evitar fregits i arrebossats o introduir-los un dia a la setmana i sempre amb oli d’oliva.
• Moderar el consum de productes de pastisseria i brioixeria.
Bàsicament pel seu elevat contingut calòric i perquè són rics en greixos saturats i sucres d’absorció ràpida.
• Disminuir el consum de sal.
En general consumim més sal de la que el nostre cos necessita, essent aquest excessiu consum de sodi una de les causes principals de la hipertensió arterial. Així que, no cal prescindir-ne, però hauríem d’intentar disminuir la sal d’addició, i vigilar el contingut de sal dels productes de consum habitual, ja que alguns d’ells, com per exemple les conserves o els formatges, n’aporten altes dosis.
• Moderar el consum de plats preparats.
Els plats preparats també són un tipus d’aliment molt ric en sal, i a més a més contenen molts més greixos i de pitjor qualitat que el mateix plat preparat a casa. Així que, evitem que siguin la base de la nostra alimentació i reservem-los per ocasions puntuals.
• Practicar activitat física de manera regular.
Malgrat no es tracta d’un hàbit alimentari, l’activitat física és el complement ideal d’una correcta alimentació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada