Cuida’t per dins
Tothom té clar que hem d’evitar el tabac per cuidar els pulmons, que hem de moderar el consum d’alcohol per cuidar el fetge, o bé que hem de controlar el colesterol per mantenir sanes les artèries. Però a l’interior d’aquesta màquina tant perfecta que és el cos humà, hi ha molts altres òrgans que també desenvolupen una funció molt important i dels qual hem de tenir cura, tot i que potser no se’n parla tant. Mitjançant una correcta alimentació podem tenir cura dels òrgans que intervenen en la funció digestiva, i veurem com un correcte funcionament d’aquests òrgans aporta enormes beneficis a la nostra salut.
Permeabilitat intestinal
A l'intestí prim hi ha una part molt important del nostre sistema immunitari. La paret intestinal està constituïda per una fina capa de cèl·lules que tenen la funció principal de permetre el pas dels nutrients que procedeixen de la digestió. Alhora ha de regular el pas de les molècules provinents d'aquests nutrients. Una alteració en la funció de les cèl·lules de la paret intestinal pot causar una alteració de la permeabilitat.
Si hi ha una permeabilitat disminuïda, pot tenir com a conseqüència una malabsorció i aquesta pot desencadenar en carències d'algun nutrient. Si la permeabilitat està augmentada, pot permetre el pas a la sang de molècules massa grans que provoquin una hipersensibilitat immunològica, com pot ser una al·lèrgia alimentària.
Sovint es confonen l’al·lèrgia alimentària i la intolerància alimentària, però cadascuna descriu una situació totalment diferent i que cal distingir. En les al·lèrgies alimentàries hi intervé el sistema immune, mentre que les intoleràncies es produeixen per un mecanisme no immunològic. Hi ha un seguit de mètodes de detecció d’al·lèrgies i intoleràncies, ja que és molt important conèixer els aliments que les poden provocar. Hi ha estudis que demostren la millora de certes patologies eliminant determinats aliments de la dieta, com per exemple eliminar el gluten en el cas dels celíacs.
Perills de la dieta carencial
A nivell nutricional, si optem per eliminar algun aliment de la dieta, és molt important evitar dietes carencials, ja que aquestes poden tenir greus repercussions per la salut. Per exemple una persona al·lèrgica a la proteïna de la llet, haurà de suprimir tots els làctics de la seva dieta, però caldrà evitar possibles carències de calci, obtenint-lo a través d’altres aliments. En els casos que no sigui possible obtenir la dosis necessària del nutrient a través d’altres aliments, es pot recórrer a suplements dietètics, sempre amb l’objectiu d’evitar carències i assegurar un òptim estat nutricional.
Nutrients essencials pel budell
A través de la dieta també podem ajudar a restablir l’equilibri intestinal. Una de les millors eines per aconseguir aquest objectiu és planificar una dieta adaptada a les necessitats de la persona. Hi ha molts nutrients que ens poden ajudar a obtenir aquests resultats: probiòtics i prebiòtics, determinats aminoàcids com l’arginina i la glutamina, àcids grassos i en especial l’omega-3 i l’omega-7, vitamina A i E o flavonoides com la quercitina.
Tots aquests nutrients els podem trobar en aliments de consum habitual:
- Els probiòtics, que ajuden a restablir el correcte equilibri de la flora bacteriana, els podem obtenir a través d’aliments com el iogurt.
- Els prebiòtics, que estimulen directament el creixement de bacteris no patògens residents al colon, s’obtenen de determinades fruites i verdures com les cebes, els porros, els espàrrecs o les carxofes.
- Les proteïnes són fonamentals per una correcta regeneració cel·lular. I en especial necessitem aminoàcids com l’arginina, present en les nous o les llavors de sèsam; i la glutamina, present en els làctics o la carn.
- Necessitem també àcids grassos omega-3, ja que són un potent antiinflamatori natural. Un dels aliments amb major contingut en omega-3 és el peix blau (salmó, tonyina, sardina, seitó, verat…).
- Els àcids grassos omega-7 són beneficiosos per la pell i les mucoses i els trobem especialment en olis marins i vegetals.
- La vitamina A regenera i protegeix la mucosa intestinal. Els carotenoids, precursors de vitamina A, es troben en vegetals de color taronja com la pastanaga o de color verd intens com els espinacs.
- La vitamina E i les seves propietats antioxidants, la trobem en la majoria d’olis.
- Els flavonoides com la quercitina, que combina l’efecte antioxidant amb un efecte antiinflamatori, es troba en pomes, cebes, raïm, bròquil o te verd.
Per protegir el nostre budell, en realitat no cal actuar d’una manera extraordinària, sinó que simplement es tracta d’optar per una dieta equilibrada. Però, si per alguna circumstància necessitem reparar o millorar la funció intestinal, hauríem de potenciar aquells aliments que ens aporten nutrients essencials per la salut del nostre budell.
Així doncs, si ens cuidem per dins amb una alimentació equilibrada, de ben segur això repercutirà positivament sobre la nostra salut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada