20 de juny 2012

Llaminadures

Què aporten realment les llaminadures? És recomanable el seu consum? Per quins aliments les podem substituir? La resposta a aquestes preguntes i moltes més la trobareu en el següent article.


Llaminadures

Bombes calòriques

L’obesitat infantil va en augment any rere any i la segueixen patologies fins fa poc considerades d’adults, com la diabetis o l’hipercolesterolèmia. La majoria de nens consumeixen poques fruites i verdures, i en canvi molts greixos i aliments rics en sucres. Si hi sumem l’escassa activitat física de molts infants i les hores que passen asseguts davant de televisors i ordinadors, moltes vegades menjant aliments amb una alta càrrega calòrica, no és estrany que l’obesitat infantil augmenti. Cal recordar que els nens obesos probablement seran adults obesos i amb patologies associades. L’origen de tot això generalment radica en els mals hàbits alimentaris, que s’adquireixen ja des de petits. Per tant, si volem que els nens d’avui siguin adults sans, cal reeducar en hàbits alimentaris saludables tant a casa com a l’escola.

Anys enrere el consum de llaminadures estava destinat a moments puntuals, formant part d’una celebració o premi i no n’hi havia tanta varietat, però avui en dia el consum d’aquests aliments s’ha generalitzat, fins al punt que estan presents a qualsevol hora del dia i moltes vegades sense control.

Composició nutricional
Les llaminadures, gominoles o “xuxes” ­­–com popularment s’anomenen– estan elaborades principalment a base de sucres simples o d’absorció ràpida com la glucosa, la sacarosa o la fructosa. A més a més contenen una càrrega important d’additius alimentaris, principalment colorants i potenciadors del sabor, els quals proporcionen el gran ventall de colors i sabors que acostumen a tenir aquests productes i que a la vegada els fan tant atractius als més petits… i també a molts adults.

Les llaminadures són productes amb un altíssim valor calòric, perquè estan elaborades principalment a base de sucres, però al mateix temps tenen un nul valor nutricional. Per aquest fet, es poden qualificar de bombes calòriques, ja que contenen les anomenades calories buides, presents en aquells aliments molt rics en energia, però amb un escàs o nul valor nutricional. Generalment es consideren calories buides, aquelles que provenen d’aliments rics en sucres simples com les llaminadures o els refrescos, i també les que provenen de l’alcohol. I és que 100 g de llaminadures aporten aproximadament 360 Kcal, que és equivalent a l’energia que proporciona un esmorzar format per un entrepà de pernil, una fruita i un got de llet. No cal dir que l’entrepà, la fruita i la llet ens aportaran energia, però també una gran quantitat i diversitat de nutrients, mentre que les llaminadures només aporten sucres, additius i moltes quilocalories.

Efectes sobre la salut
Val la pena recordar que el consum habitual d’aquests productes pot ocasionar problemes de salut tant a nens com a adults. Una de les conseqüències més directes del seu consum és que treuen la gana, perquè el seu contingut calòric és molt elevat. No és estrany que tant els nens com els adults que en consumeixen entre hores, arribin als àpats principals sense gana. Una altra conseqüència habitual del consum de “xuxes” és l’aparició de càries dentals, a causa de l’elevadíssim contingut en sucres refinats, que afavoreixen el desenvolupament dels microorganismes que provoquen la càries.

Una altra conseqüència, encara que aquesta més a llarg termini, és l’obesitat, a causa de la gran càrrega calòrica d’aquests productes en forma de sucres d’absorció ràpida, els quals provoquen un augment dels nivells de glucosa en sang. Aquests sucres, si no són utilitzats com a font d’energia, s’acaben transformant en greix i també poden desencadenar patologies com la diabetis. Per tot això el consum de llaminadures hauria de ser ocasional i en poca quantitat.

Alternatives saludables
Anys enrere, quan no existien les “xuxes”, es consideraven els fruits secs i especialment la fruita seca dolça com una llaminadura, però una llaminadura saludable. Seria molt beneficiós per la salut dels més petits proporcionar-los bons hàbits alimentaris, que incloguin aliments saludables entre hores. Així que valdria la pena incorporar com a “xuxe” les fruites seques tradicionals, com panses, dàtils, figues, orellanes… o la gran varietat de noves fruites que es troben avui en dia seques o deshidratades, com plàtan, préssec, papaia, gerds… Totes elles molt energètiques i riques en sucres, però no proporcionen calories buides, ja que són molt riques en nutrients.

Un altre aliment també molt saludable per consumir entre hores és la fruita fresca, rica en sucres, però a la vegada amb un elevat contingut en vitamines, minerals i fibra. Una bona manera de presentar-la als més petits és tallada, ja sigui en forma de macedònica de fruites o barrejada amb iogurt. De tant en tant també es poden utilitzar fruites variades i tallades per sucar-les amb xocolata desfeta. Segur que cap nen s’hi resistirà, sobretot si els impliquem en la preparació d’aquestes fruites i deixem que s’hi embrutin les mans.

Així que pel bé de la salut dels més petits, cal transmetre hàbits alimentaris saludables. I com que els bons hàbits, igual que els dolents, s’encomanen, la millor manera que els nens mengin de tot és que els adults també ho facin.  


1 comentari:

Unknown ha dit...

ES MOLT INTERESANT LA INFORMACIÓ DE LES LLAMINADURES.:)