20 de maig 2011

Article: Com saber si realitzes una alimentació equilibrada

Creus que realitzes una dieta equilibrada? Que els teus hàbits alimentaris són saludables? Si t'inquieta la teva salut, et proposo un test per averiguar com és la teva alimentació.


Com saber si realitzes una alimentació equilibrada
Us imagineu el temps del qual disposaríem al dia si no haguéssim de dormir ni menjar? Per moltes persones atrafegades del món en el qual vivim potser seria quelcom fantàstic, però el cert és que segurament perdríem un dels grans plaers de la vida. Perquè, malgrat menjar és una necessitat vital, per a la majoria també és un gran plaer. I tots els plaers que ens ofereix la gastronomia, no estan renyits amb una alimentació saludable i que no passi factura ni a la nostra salut ni a la nostra línia. Ara bé, realitzar una alimentació sana i equilibrada requereix d’una mínima planificació i també posar-hi una mica de temps i ganes.
La dieta sana no és una quimera. De fet, moltes persones estan convençudes que la seva dieta habitual no és dolenta del tot, perquè mengen fruita i patata amb quatre mongetes de tant de tant; n’hi ha que fins i tot creuen que la seva dieta és molt bona, perquè fan cas d’alguns consells que han llegit o sentit, o de recomanacions que són vox populi, malgrat que les apliquen a la seva manera, amb la qual cosa a vegades s’acaben allunyant força del consell original. I és que a l’hora de menjar és molt temptador i habitual, a causa de la manca de temps, la mandra o les circumstàncies de la vida, anar adquirint petits hàbits no gaire recomanables, que a la llarga poden arribar a ser perjudicials per a la nostra salut.
D’entrada pot saciar-nos igual un gran plat de pasta amb salsa de tomàquet, que una amanida i una pasta amb verduretes i gambes, però nutricionalment no té res a veure una opció amb l’altra. Si arribem a casa tard i amb gana i ens preparem només un gran plat de pasta amb salsa de tomàquet, estem ingerint una gran quantitat d’hidrats de carboni i pràcticament res més. Falten moltes altres coses perquè això es pugui considerar un àpat complert i que ens aporti tots els nutrients que ens calen. En canvi, si hem tingut una previsió d’allò que dinarem, sabent que potser arribarem tard, podem tenir preparades unes verdures i unes gambes saltejades a punt per afegir a la pasta, que ens menjarem acompanyada d’una amanida, la qual cosa ajudarà a què mengem menys quantitat de pasta, moderant així la ingesta d’hidrats de carboni, però aportant una gran quantitat de fibra, vitamines i minerals a través de les verdures i una mica de proteïna a través de les gambes. Aquest àpat, si ens organitzem bé, no ens requereix molt més temps que el primer, però en canvi podem considerar que es tracta d’un àpat complert i equilibrat nutricionalment, ja que conté hidrats de carboni, proteïna i vegetals en unes proporcions equilibrades.
Sovint pensem que mengem molt bé, perquè de fet la gran varietat d’aliments dels quals disposem ho permet i en el fons som hereus de la dieta mediterrània, però realment ens alimentem tant bé com ens sembla? Els nostres hàbits són veritablement saludables? Si t’interessa, et convido a descobrir-ho contestant el següent test. Per fer-ho, anota la quantitat de vegades que respons “sí” a les preguntes.
El test de l’alimentació saludable
1. Menges a poc a poc i mastegues bé?
2. La teva dieta inclou una gran diversitat d’aliments?
3. Planifiques mínimament els àpats de la setmana?
4. Menges de tot, però amb moderació?
5. Realitzes de 4 a 5 ingestes al dia?
6. Prens un cereal, un làctic i una fruita per esmorzar?
7. Consumeixes 2 peces de fruita al dia?
8. Menges 500 g de vegetals al dia entre verdura cuita i crua?
9. Consumeixes 3 racions de làctics al dia?
10. Inclous 3 vegades a la setmana llegum?
11. Menges més peix que carn durant la setmana?
12. Prens 2 cops per setmana peix blau?
13. Consumeixes entre 3 i 4 ous a la setmana?
14. Tant en el dinar com en el sopar inclous un farinaci (pasta, arròs, patata, llegum o pa), un aliment proteic (carn, peix o ou) i força vegetals?
15. Moderes el consum de sal a l’hora de cuinar i amanir?
16. Són la fruita o el iogurt les teves postres habituals?
17. Berenes normalment?
18. Utilitzes oli d’oliva tant per cuinar com per amanir?
19. Moderes el consum de greixos d’origen animal?
20. Beus com a mínim 1,5 litres d’aigua al dia?
21. Moderes el consum de begudes refrescants?
22. Consumeixes habitualment aliments rics en fibra com cereals integrals?
23. Moderes molt el consum de plats precuinats, snacks i brioixeria industrial?
24. Consumeixes fruits secs habitualment?
25. En cas de prendre alcohol, ho fas de manera moderada?
26. Prens els làctics desnatats o semi?
27. Fas menys de 2 fregits o arrebossats a la setmana?
28. Moderes el consum d’embotits?
29. Utilitzes coccions variades?
30. Practiques activitat física de manera regular?
Si només has contestat “sí” a 10 o menys preguntes, podríem dir allò de “necessites millorar”. Realment, si malgrat tot, gaudeixes de bona salut i no et sobren gaires quilos pots considerar-te un afortunat. Et recomano, però, començar a adquirir progressivament hàbits alimentaris una mica més saludables per evitar futurs problemes com obesitat, hipertensió, colesterol o diabetis.
Si has respost afirmativament entre 11 i 20 preguntes estàs realitzant una bona feina, però t’animo a continuar incorporant nous hàbits saludables a la teva alimentació. Comença per aquells que vegis més assequibles i vés-los fent teus mica en mica. No podem pretendre mai realitzar de cop un canvi radical d’hàbits, ja que el fracàs pot ser absolut.
Finalment, si tu et trobes dins el grup de persones que ha contestat “sí” a més de 21 preguntes, només em resta que felicitar-te i dir-te que en general realitzes una alimentació sana i equilibrada, i que aquesta és la millor inversió per gaudir d’una bona salut i prevenir possibles malalties. Continua així!