25 d’abr. 2011

Article: El pa

En aquesta ocasió us convido a llegir un article que he escrit recentment a la revista Tasta el Berguedà sobre les virtuts del pa. Un aliment que durant segles ha constituït la base de l'alimentació de moltes persones i que avui en dia el tenim una mica desterrat.

20 d’abr. 2011

Article: L'operació bikini comença ara!

Si sou dels que creieu que us sobra algun quilo us recomano que llegiu aquest article, en el que parlo de la famosa "Operació Bikini", però també d'aquells errors més comuns a l'hora de fer una dieta.




L’operació biquini comença ara!


Ja ha arribat la primavera, el dia s’allarga, comença a fer bon temps, anem traient-nos les capes de roba de l’hivern, ens mirem al mirall, ens provem la roba de l’estiu passat… i, de sobte, pensem: “He de fer dieta!”

Aquesta és l’essència de l’anomenada “Operació Biquini”: adonar-se que falta un mes perquè arribi l’estiu i voler resoldre ràpidament els excessos de tot un any. Però realment estem disposats a haver de fer dieta cada any? La resposta hauria de ser no. Allò que ens hauríem de proposar, si és que ens cal perdre pes, és fer l’esforç una vegada i que ens serveixi per tots els estius que han de venir. Allò important, efectiu i saludable no és el pedàs que puguem fer dos mesos abans de l’estiu, sinó realitzar un canvi d’hàbits alimentaris per estar en el pes correcte i tenir un cos amb el que ens sentim a gust tot l’any.

Per aconseguir aquest canvi d’hàbits necessitem temps. Això no es pot aconseguir d’un dia per l’altre, perquè hem de fer nostres els nous hàbits, la qual cosa farà que no ens suposi un esforç seguir-los. Fer dieta no significa passar-ho malament, passar gana i somniar amb croissants de xocolata, sinó que la dieta és la nostra alimentació del dia a dia, sigui bona o dolenta. Per tal que aquesta dieta sigui bona, moltes vegades ens cal rebre una educació alimentària. Així com a l’escola de petits ens van ensenyar matemàtiques o llengua, mai no ens han ensenyat a menjar correctament, per això moltes vegades necessitem aprendre-ho de més grans.

L’objectiu, doncs, de la nostra “Operació Biquini” no és una dieta restrictiva per perdre els quilos a última hora, sinó que hauria de ser l’educació nutricional per tal d’adquirir hàbits alimentaris saludables, poder menjar correctament sempre i així no haver de fer penitència cada any quan comença a fer bon temps.



Errors més comuns a l’hora de fer una dieta:
  • No posar-nos en mans d’un professional.
Moltes vegades volem perdre pes pel nostre compte assessorats de forma incorrecta per allò que hem llegit en una revista o ens ha explicat una amistat. Però cada persona és diferent i té unes necessitats concretes, per això el nutricionista confecciona dietes personalitzades adaptades a les necessitats de cada persona.
  • Saltar-nos algun àpat.
Moltes persones opten per no esmorzar, però aleshores arriben al dinar amb moltíssima gana i mengen més del compte. Estan aportant al cos una gran quantitat d’energia que en aquell moment no s’utilitzarà i s’acabarà transformant en greix. Com més fraccionem els àpats al llarg del dia millor. Altres persones opten per no sopar o sopar només fruita. Aquest és un error molt estès, ja que hi ha el fals mite que això és molt saludable i ajuda a aprimar. Efectivament la fruita és molt sana, però el seu nutrient principal és la fructosa, un hidrat de carboni d’absorció ràpida, el qual ens aporta una energia immediata, però sempre i quan l’utilitzem en aquell moment, sinó es transformarà en greix i passarà a formar part de les nostres reserves. Si sopem només a base de fruita, probablement menjarem més d’una peça, aleshores la quantitat total de fructosa que aportem al cos serà bastant elevada, al cap de poca estona anirem a dormir i no haurem tingut temps d’utilitzar tota l’energia. Si això ho fem habitualment, aconseguirem l’efecte contrari, enlloc d’aprimar-nos, probablement ens engreixarem. I si consumim un excés de sucres d’absorció ràpida i tenim certa predisposició genètica, podem acabar desenvolupament una diabetis tipus II.
  • Disminuir pel nostre compte les quantitats dels aliments.
Hi ha persones que pensen que si mengen menys quantitat, s’aprimaran. I efectivament, perdem pes quan la nostra ingesta energètica és inferior a la nostra despesa, però per fer-ho no hem de disminuir la nostra ingesta aleatòriament, sinó de forma controlada. Perquè si no hi ha el perill d’alentir el nostre metabolisme, és a dir, acostumar al nostre cos a gastar menys. Si això passa, a la llarga ens costarà molt més perdre pes, perquè el nostre cos s’haurà convertit en un gran estalviador: gastarà molt poc i guardarà molt.
  • Desterrar o suprimir determinats grups d’aliments.
El millor mètode per perdre pes i mantenir-lo és la dieta equilibrada. Aquella que inclou tots els grups d’aliments en unes proporcions adequades. Aquelles dietes que eliminen per complert un determinat grup d’aliments no són saludables ni equilibrades. En resum no és un estil d’alimentació que puguem realitzar sempre i tampoc són educatives, perquè no ens ensenyen a menjar correctament, que és la clau de l’èxit.
  • Menjar poques vegades al dia.
Sempre es parla que cal realitzar 5 ingestes al dia. Tot depèn dels nostres horaris, però normalment es recomana fer tres àpats: esmorzar, dinar i sopar, i dues petites ingestes: una a mig matí i una a mitja tarda, que ens permetran arribar al dinar i al sopar sense excessiva gana. A vegades pensem que com més vegades mengem, més ens engreixarem, però és al revés, ja que menjant sovint anem aportant al nostre cos l’energia de mica en mica i aquest la pot anar utilitzant. En canvi, si li donem molta energia de cop, no l’utilitzarà tota i el funcionament habitual del cos és transformar els excessos en greix per guardar-los com a reserva
  • Beure poc.
El nostre cos té diàriament unes pèrdues importants de líquid a través de la respiració, la suor, l’orina, la femta, etc. i aquestes han de ser recuperades prenent líquids, ja sigui en forma d’aigua, infusions, brous vegetals… Si realitzem una bona ingesta de líquid, tindrem una bona diüresi i d’aquesta manera eliminarem toxines.
  • No realitzar activitat física.
Aquesta és la gran assignatura pendent. Quan ens plantegem realitzar una dieta moltes vegades estem disposats a fer alguns sacrificis alimentaris, però no estem en absolut disposats a realitzar activitat física i aquesta és imprescindible per aconseguir bons resultats. També és cert que hi ha persones que realitzen activitat física, però no segueixen una bona alimentació, fet que a la llarga també pot ser perjudicial. Podríem dir que la dieta és el cinquanta per cent del tractament, i l’activitat física l’altre cinquanta per cent. Una cosa sense l’altra no acostuma a funcionar.
  • Substituir àpats per barretes, batuts…
Allò que cerquem els nutricionistes, a part lògicament d’ajudar a aprimar al pacient i que aquest se senti bé, és educar-lo. El procés de realitzar una dieta és sobretot un procés d’aprenentatge, amb l’objectiu de facilitar al pacient tots els recursos necessaris, perquè sigui capaç de gestionar la seva alimentació d’una manera equilibrada i saludable, en funció de les seves necessitats, al llarg de tota la vida. Si substituïm els àpats per barretes o batuts no estem aprenent a menjar, i quan deixem de prendre aquests productes, –perquè no podem alimentar-nos sempre d’aquesta manera, a part que és car i avorrit–, probablement tornarem a menjar tal i com ho fèiem abans, no haurem après a menjar i no serem capaços de mantenir el pes que haurem perdut.
  • Abusar de suplements dietètics, laxants, diürètics…
Aquests tipus de suplements o medicaments no els hauríem de prendre mai pel nostre compte, perquè molts d’ells tenen uns efectes secundaris i sempre han de ser prescrits per un professional qualificat.
  • Morir-se de gana.
Si un dia fem un excés amb el menjar, no pensem que sense consumir res durant el dia següent resoldrem el problema. Aquesta és una conducta poc sana i acaba portant a un efecte rebot en el pes i a problemes de salut. Per baixar pes i mantenir-lo, és necessari aprendre a menjar i no pas deixar de menjar. De la mateixa manera que fer dieta i passar gana no són sinònims.
  • Voler resultats ràpids.
Un error freqüent també és voler perdre pes molt ràpid. Ens despertem tard i tot són presses, ja sigui perquè arriba l’estiu i ens hem de posar el biquini o perquè hem d’anar de casament. Normalment perdre pes ràpid acostuma a ser sinònim de recuperar el pes encara més ràpid. I és que el cos necessita acostumar-se al nou pes, per això s’ha de fer d’una manera progressiva i controlada. Realment l’“Operació Biquini” tal com ens la volen vendre és una fal·làcia. Allò realment efectiu i que us servirà per sempre, és adquirir i practicar uns bons hàbits alimentaris.