1 de set. 2011

Article: Amb el menjar no s'hi juga

En aquest article podreu trobar els errors més comuns a l'hora d'afrontar una dieta d'aprimament, com per exemple el fet de voler perdre pes massa ràpid, pensar que hi ha aliments miracle o reduir la ingesta pel nostre compte. Però a part dels error que cometem a l'hora de fer dieta, també trobareu les coses que s'han de fer, i el més important de tot, que funcionen.


Amb el menjar no s’hi juga
Errors més comuns a l’hora d’afrontar una dieta d’aprimament
No fa massa anys quan viatjàvem als Estats Units, una de les coses que més ens cridava l’atenció era l’altíssim nombre de persones amb sobrepès i obesitat que vèiem en comparació amb Europa. Però les coses han canviat, si bé la població americana encara manté uns nivells elevats d’obesitat, a Europa cada vegada ens hi estem assemblant més. Allò que fins fa poc ens miràvem de lluny amb cert astorament, ha arribat al vell continent. Els països de l’anomenada dieta mediterrània tampoc ens escapem d’aquesta epidèmia del segle XXI que és l’obesitat, ja que Espanya es troba en els primers llocs del rànquing europeu pel que fa a obesitat i sobrepès. I el més alarmant de tot és que l’obesitat infantil està en ple augment.
Aproximadament una tercera part de la població europea es troba en una situació de sobrepès. En aquesta situació incrementen dels factors de risc de patir una malaltia cardiovascular, diabetis i càncer.
Tot plegat és una mica contradictori, perquè com més obesitat hi ha, sembla que més s’imposa la moda del cos perfecte i esvelt. La publicitat no para de mostrar-nos imatges de models amb un cossos extremadament prims en el cas d’elles i molt musculats en el cas d’ells, i aquest és el patró que s’imposa. Per altra banda, aquesta mateixa publicitat és la que ens tempta cada vegada més amb multitud d’anuncis d’aliments; però no precisament de pomes i pastanagues, sinó de productes amb un elevat contingut calòric, rics en greixos i sucres… que paradoxalment són anunciats per aquests models de cossos esvelts, els quals difícilment podrien tenir-los si consumissin els productes que anuncien. En resum, mirant la tele o fullejant qualsevol revista o simplement passejant pel carrer ens inciten a menjar contínuament. Així no sobta la situació en la qual ens trobem i allò realment estrany és mantenir-se en un pes correcte.
Paral·lelament a aquesta situació, el mercat també està saturat de tot tipus de dietes, les quals et prometen que seran la solució a tots els teus problemes de pes. Però la majoria d’aquestes dietes tenen en comú importants restriccions energètiques i de grups d’aliments, la dificultat per aplicar-les en el dia a dia i la insostenibilitat a llarg termini. Això les converteix en inefectives i produeixen el conegut efecte io-io, ja que no són educatives i la persona mentre les segueix no adquireix nous hàbits alimentaris saludables.
Abans de realitzar una dieta d’aprimament és important que n’estiguem plenament convençuts. Per molt que la família o els amics ens diguin que ens anirà bé, qui finalment ho haurà de portar a la pràctica és un mateix, per tant, sobretot cal tenir-ho clar. En aquest cas, és molt important posar-nos en mans d’un professional de la nutrició. Desenganyem-nos, però les dietes de les revistes no acostumen a funcionar, ja que segueixen uns patrons estàndard i cadascú té unes necessitats diferents. Tampoc és el mateix perdre dos o tres quilos que haver-ne de perdre vint.
Un altre concepte a tenir clar abans de començar una dieta és que necessitem tenir paciència i que no podem pretendre perdre deu quilos en dos mesos. Per salut no es recomana perdre més d’un quilo a la setmana, ja que el cos necessita adaptar-se progressivament al nou pes i així evitar l’efecte rebot que acostumen a provocar les dietes en les que es perd molt de pes en un espai molt curt de temps. Aquestes pèrdues tant importants de pes normalment són a expenses de líquid i no de greix. Si ens interessa perdre pes, allò que hem d’eliminar és el greix, però aquest moltes vegades no es comença a perdre fins després d’una o dues setmanes de dieta, ja que els primers dies el que fem és perdre acumulació de líquids i bàsicament ens desinflem. Això, però, no es aprimar-se i aquest líquid és molt fàcil tornar-lo a recuperar.
Oblidem-nos també d’aliments miracle o aliments “crema greixos”, allò que importa són les quantitats. Realment en una dieta d’aprimament podem incloure pràcticament qualsevol aliment, però en unes proporcions equilibrades. Cal aprendre a menjar, conèixer els diferents grups d’aliments i quins nutrients ens aporten. Així serà molt fàcil poder-los combinar, evitant caure en l’error d’abusar d’algun grup d’aliments en concret o quedar-nos curts en algun altre. Els cinc grups d’aliments principals són: els farinacis (pasta, arròs, patata, llegum, pa…), les verdures i les fruites, els làctics (llet, iogurt, formatge…), els proteics (carn, peix, ous…) i els greixos (oli, fruits secs…). Tots ells han d’estar presents a la nostra alimentació diària i, encara que vulguem perdre pes, no podem prescindir de cap; únicament potser haurem d’ajustar les quantitats d’alguns.
Moltes vegades quan volem aprimar-nos també caiem en l’error de menjar menys, però aquesta no és una bona alternativa quan no sabem quins són els aliments dels quals hem de disminuir el consum. Perquè és cert: la manera més efectiva de perdre pes és realitzar una disminució de la ingesta energètica, però la ingesta de tots els nutrients ha d’estar coberta, per evitar que apareguin problemes de salut. A part, si optem per aquesta mala praxis de disminuir pel propi compte la ingesta, probablement el que estarem fent és alentir el nostre metabolisme. És a dir, estarem acostumant al nostre cos a gastar menys energia, amb la qual cosa aquest es tornarà un gran estalviador, i aleshores, quan realitzem una ingesta una mica més calòrica, ens engreixarem amb molta més facilitat. Per tant, el secret està en disminuir l’aportació calòrica de la dieta, però no a expenses de disminuir la ingesta de tots els aliments. De fet quan les persones comencen una bona dieta d’aprimament, el comentari acostuma a ser sempre el mateix: “Vol dir que m’aprimaré? Perquè estic menjant més que abans”, però la prova està en que s’aprimen i el més important de tot, sense passar gens de gana.
Fer dieta no vol dir deixar de menjar, sinó simplement adquirir el compromís de menjar millor. Així doncs, cal tenir clar que la nutrició és quelcom molt important en la nostra vida, i per tant es tracta de no fer bestieses amb la nostra alimentació, perquè pel contrari estem jugant amb la nostra salut.

1 comentari:

Pili Munné ha dit...

Totalment d'acord, molt bon article.