16 de set. 2013

La importància d'una correcta hidratació

Per què és tant important estar ben hidratat? Quina quantitat cal beure al dia? Quines begudes podem beure a part d'aigua? Les respostes a totes aquestes preguntes i moltes altres les trobareu al següent article.


La importància d’una correcta hidratació

L’ésser humà pot sobreviure fins a dos mesos sense menjar, perquè el nostre cos és capaç d’utilitzar les reserves de greix i de proteïnes com a font d’energia, però sense beure, moriríem en menys d’una setmana. I és que l’aigua és el principal component de quasi tots els aliments i també ho és del nostre propi cos. És essencial per la vida i per això es considera un nutrient. Es tracta, però, d’un nutrient no energètic pel fet que no aporta quilocalories. També intervé en la regulació de la temperatura corporal i en múltiples processos de l’organisme.

El 60% del pes del nostre cos és aigua. En els nadons l’aigua representa el 80% del seu pes, però a mesura que ens anem fent grans va disminuint el percentatge total d’aigua. L’organisme pateix diàriament unes pèrdues importants d’aigua, que és necessari recuperar per tal de mantenir l’equilibri hidroelectrolític.

Cada dia eliminem aproximadament 2,5 litres d’aigua: 1,5 litres de mitjana a través de l’orina, 0,2 litres a través de les deposicions i al voltant de 0,8 litres mitjançant la respiració i la transpiració (a l’estiu encara n’eliminem més, així com les persones que treballen en altes temperatures). Aquestes pèrdues diàries d’aigua han de ser recuperades per tal d’evitar la deshidratació, la qual cosa posaria en perill gran part dels processos vitals. Per recuperar els 2,5 litres perduts, cal doncs beure suficient aigua, al voltant de 1,5 litres diaris. I el litre restant que ens manca, l’obtenim de l’aigua dels aliments que consumim: les fruites, les verdures o la llet en contenen un 90%, la patata un 80%, l’ou un 75%, el peix un 70% i la carn un 60%.

Un dels signes més evidents de la necessitat d’aigua és la set, la qual ve regulada per l’hormona antidiürètica de l’hipotàlem. Ara bé, hi ha alguns casos en els quals aquesta regulació està alterada i, malgrat tenir necessitat d’aigua, no notem sensació de set. Això pot succeir en persones que realitzen esport d’alta intensitat, on moltes vegades cal forçar la ingesta de líquid malgrat no hi hagi una gran sensació de set, i també succeeix en persones grans, ja que amb l’edat aquest indicador de la set tendeix a funcionar menys. Per això és recomanable acostumar-se a beure aigua amb regularitat sense esperar a tenir set.

L’aigua hauria de ser la beguda de primera elecció, ara bé existeixen algunes alternatives que també ajuden a mantenir-se hidratats, com per exemple els sucs o els liquats. Aquests es poden preparar amb tota mena de fruites i hortalisses. I si volem una opció més nutritiva, podem preparar un batut amb llet, iogurt o una beguda vegetal com soja, arròs o civada i afegir-hi la fruita que ens vingui de gust. Aquí en teniu alguns exemples:

  • Liquat de pastanaga i poma
  • Liquat de pastanaga i remolatxa
  • Liquat de síndria i mango
  • Batut de iogurt i nabius
  • Batut de llet d’arròs, pinya i coco

Aquests liquats i batuts, a diferència de l’aigua, aporten un component energètic, principalment a base sucres d’absorció ràpida, per això tampoc cal abusar-ne, però a la vegada també contenen una elevada dosi de vitamines i antioxidants, molt beneficiosos per la salut. Es poden preparar amb qualsevol fruita o hortalissa o combinant-ne més d’un tipus. Ara bé és important preparar sucs naturals i consumir amb mesura els sucs envasats, ja que aquests últims normalment contenen sucres afegits i el seu contingut en vitamines i antioxidants no és comparable als d’un suc natural.

Els sucs o liquats naturals de fruites i hortalisses són una molt bona opció per hidratar-se i a la vegada nodrir-se. Juntament amb l’aigua són begudes molt apropiades durant tot l’any. D’altra banda, a l’estiu amb la calor sovint s’opta per altres tipus de begudes com els refrescos o la cervesa. Els refrescos, nutricionalment, no són la beguda més adequada per hidratar-se, ja que contenen elevades dosis de sucres afegits i també molts additius. La cervesa és una beguda molt més natural, però conté alcohol, per tant cal prendre’n amb moderació.

Recordem que les millors solucions són les mes senzilles: preparar un suc ben saludable o un batut ben energètic requereix de molt poc temps, ens ajudaran a recuperar l’equilibri hidroelectrolític, i n’obtindrem totes les vitamines, minerals i antioxidants per gaudir d’una bona salut.